13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRadu Mazăre, afacerist penal

Radu Mazăre, afacerist penal

Radu Mazăre, primarul Constanţei, precum şi preşedintele consiliului judeţean au fost deferiţi justiţiei de procurorii anticorupţie într-un dosar care dezvăluie afaceri de proporţii cu terenuri de pe malul Mării Negre.

37 de inculpaţi, în frunte cu primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi preşedintele consiliului judeţean, Nicuşor Constantinescu, au fost trimişi ieri în judecată, într-un dosar privind restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care au cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 milioane de euro în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna Constanţei), a anunţat Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) printr-un comunicat.

 

Inculpaţii

 

Lista inculpaţilor începe cu membrii comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001 din cadrul Primăriei Constanţa: Radu Ştefan Mazăre – primarul municipiului, Nicuşor Constantinescu – fost consilier municipal, Constantin Racu – fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu – directoarea Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron – fost consilier municipal şi consilierii juridici Cristian Tălpău, Nora Alina Chircă şi Bogdan Ghiţulescu. În sarcina acestora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Au mai fost deferiţi justiţiei funcţionari din primărie: Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera – în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu cele de corupţie. De asemenea, au fost trimişi în judecată funcţionari în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa (OCPI): Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu cele de corupţie.

DNA i-a deferit justiţiei şi pe mandatarii Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoş Săvulescu, Răsvan Mircea Tudorache şi Nicula Nejloveanu, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de complicitate sau instigare la infracţiunile săvârşite de persoanele mai sus menţionate.

Nu au scăpat de acuzaţii nici notarii publici Andrei Aurel-Jean, Cristina Budei şi Ruxandra-Luminiţa Darie, şi nici moştenitorii persoanelor îndreptăţite, Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe, acuzaţi de complicitate la infracţiuni asimilate celor de corupţie.

În calitate de cesionari cumpărători de drepturi succesorale, au fost trimişi în judecată Viorel Pană, Valentin Gheorghe Ionescu, prin firmele sale Habitat şi Ambient SA, Cristian Borcea şi Camboianu Mihai, Bogdan Gabriel Sandu, prin SC Holland Development Group SA, şi Daniel Ene, Marius Puşcaşi, Carmen Puşcaşi şi Mihai Sergiu Ceacîreanu, ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA, pentru complicitate la infracţiuni de corupţie.

Interpuşii cumpărători de terenuri au fost, de asemenea, deferiţi justiţiei, aceştia fiind Paraschiva Barbu, Alexandru Octavian Şerban şi Basarab Popa, prin firma sa Pomacost SA şi Aqualand SA, la care era acţionar. De asemenea, va fi judecat şi evaluatorul agreat de Primăria Constanţa, Alin Horaţiu Dima.

 

Acuzaţiile

 

Procurorii au reţinut că, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare totală de 114 milioane de euro. „În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nici o formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice. Cei îndreptăţiţi la restituire au fost determinaţi, după trecerea unor perioade îndelungate, de doi până la trei ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale, ori terenurile în cauză, pentru sume ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire“, se arată în comunicatul DNA.

 

Terenurile

 

Procurorii arată că majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele la preţuri de zece ori mai mici decât cele reale.

Concret, între aceste suprafeţe figurează: 27.000 mp – pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Radu Mazăre); 8.307,78 mp, teren situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul Lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele); 52.471 mp, teren situat în Parcul Tăbăcăriei, care nu a fost restituit în natură celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare Holland Development Group SA (la care acţionar şi administrator este Bogdan Gabriel Sandu, iar acţionar principal, prin firma Millenium Global Development, este Valentin Gheorghe Ionescu), care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real.

 

Beneficiarii

 

Potrivit rechizitoriului DNA, avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: primarul Radu Mazăre (prin firma Nisipuri SA), mama şi fratele acestuia (prin APV Media Turism), Georgică Giurgiucanu, Emil Dragoş Săvulescu, Cristian Borcea, Valentin George Ionescu (prin societăţile Habitat şi Ambient SA), Mihai Camboianu, Popa Basarab (prin Pomacost SA şi Aqualand SA), Bogdan Gabriel Sandu (prin Holland Development Group), Mihai Sergiu Ceacîreanu (ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct), Alexandru Octavian Şerban, Paraschiva Barbu, Marius şi Carmen Puşcaşi.

Procurorii au instituit sechestru asupra terenurilor provenite din săvârşirea infracţiunilor analizate, care au fost identificate în proprietatea unora dintre inculpaţi şi a firmelor controlate de aceştia.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII