22.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalNUP pentru tentativă de omor

NUP pentru tentativă de omor

Procurorii doljeni au încheiat cercetările în cazul bărbatului de etnie romă împuşcat de un poliţist, la jumătatea lunii iunie, în localitatea Băileşti. Ei au dispus neînceperea urmăririi penale pentru poliţist.

 

Un bărbat din localitatea doljeană Băileşti, care a fost împuşcat după ce a atacat un poliţist cu furca, a scăpat de dosarul penal deschis pe numele său pentru comiterea infracţiunii de ultraj, procurorul considerând că există dubii în acest caz. Pe de altă parte, poliţistul care l-a împuşcat pe rom a fost cercetat pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor, iar procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul său.

 

Scandal cu împuşcături

 

Conform procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe 17 iunie, două echipe de poliţişti din cadrul IPJ Mehedinţi s-au prezentat la Poliţia Municipiului Băileşti, solicitând sprijin pentru continuarea cercetărilor într-un dosar penal privind furtul a 16 vaci, comis de Romică Stuparu, de 39 de ani, şi Petre Plugaru, de 22 de ani, ambii ciobani din Băileşti. Poliţiştii aveau şi au un mandat de aducere pentru Plugaru, cercetat într-un dosar de furt calificat.

Cei patru poliţişti mehedinţeni, însoţiţi de colegii din cadrul Poliţiei Municipiului Băileşti, s-au dus la stânele celor doi, unde au găsit patru dintre vacile furate, animalele fiind recunoscute de părţile vătămate care însoţeau echipa de cercetare. În timp ce echipa de cercetare se afla la stâna lui Stuparu, a ajuns şi Petre Plugaru, care era însoţit de alte cinci persoane.

Conform cercetărilor procurorilor, când Plugaru l-a văzut pe poliţistul Ion Anuţa, singurul care era îmbrăcat în uniformă, a început să îl înjure şi să îl ameninţe. Poliţistul l-a somat pe Plugaru să se oprească, a tras un foc de averisment, însă acesta din urmă nu s-a conformat şi a reuşit să-l lovească pe omul legii cu furca în spate. Când Plugaru a încercat să bage furca în poliţist, acesta a tras un foc de armă, rănindu-l în piept pe agresor. Romul a fost dus la Spitalul din Băileşti, după care a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Craiova. După o zi a fost transferat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde a primit îngrijiri medicale, fiind externat pe 2 iulie.

 

Declaraţii contradictorii

 

După scandal, cercetările au fost preluate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Din probele administrate de anchetatori s-a stabilit că „poliţistul a făcut uz de armă, respectând normele ce reglementează acest lucru, după mai multe somaţii şi pentru a evita agresiunea iminentă pe care învinuitul urma să o exercite asupra sa“. Procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de poliţistul Ion Anuţa pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor.

Plugaru a declarat în faţa anchetatorilor că l-a atacat pe poliţist pentru că l-a văzut că îl ameninţa pe fiul lui Stuparu cu pistolul. Cele susţinute de rom au fost confirmate de cei care veniseră cu el la stână, însă poliţistul şi alţi doi martori ai conflictului au susţinut că nu este adevărat. Procurorul a stabilit că declaraţiile martorilor creează dubii cu privire la conflictul de la stâna lui Stuparu şi nu poate fi reţinută infracţiunea de ultraj în sarcina lui Plugaru. Poliţistul Anuţa s-a ales cu NUP, iar ciobanul împuşcat a fost scos de sub urmărirea penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII