14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBanii de „orice“, realocaţi pe drumuri

Banii de „orice“, realocaţi pe drumuri

Guvernul s-a răzgândit în privinţa banilor alocaţi judeţelor privilegiate PNL şi PSD prin act normativ. Deşi, iniţial, banii nu au avut o destinaţie specială, autorităţile centrale au luat o nouă decizie, prin care banii trebuie utilizaţi numai pentru infrastructura de transport.

Noua hotărâre de guvern a apărut în Monitorul Oficial la doar câteva zile după ce presa şi partidele de opoziţie au reclamat pomana electorală aplicată de executiv cu doar câteva săptămâni înainte de începerea campaniei electorale. Spre exemplu, Doljul a primit, la rectificarea din octombrie, 21 de milioane de lei cu titlul de „cheltuieli curente şi de capital“, alte 12 milioane pentru extinderea Parcului Industrial şi 64 de milioane direct către comune, în timp ce judeţele PD-L au primit câte cinci milioane. Văzându-se cu sacii în căruţă, autorităţile judeţene s-au apucat să împartă banii printr-un proiect de hotărâre care ar fi trebuit supus aprobării plenului consiliului judeţean la şedinţa de mâine. Fondurile venite, ca niciodată, cu nemiluita ar fi trebuit să acopere câteva din „găurile“ create în bugetul propriu al CJ. 2,2 milioane de lei ar fi trebuit să se ducă în cheltuielile suplimentare, cauzate de extinderea programului guvernamental „Laptele şi cornul“, la ciclul gimnazial. Alte 4,5 milioane ar fi trebuit să primească o parte din funcţionarii CJ care au câştigat în instanţă drepturi salariale suplimentare, în timp ce un milion de lei ar fi trebuit să finanţeze investiţiile planificate la aeroport.

 

12 milioane pentru drumuri judeţene, nouă pentru drumuri comunale

 

Guvernul le-a făcut însă o surpriză nu tocmai plăcută autorităţilor judeţene din toată ţara, scoţând la câteva zile o nouă hotărâre, prin care modifică decizia luată iniţial. Prin HG nr. 1325/2008, guvernul precizează că absolut toţi banii vor fi folosiţi pentru „finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale“. Concret, 700 de milioane de lei vor fi alocaţi la nivel naţional exclusiv pentru modernizarea drumurilor cu două luni înainte de sfârşitul anului 2008 şi exact în pragul iernii. Autorităţile judeţene spun însă că nu sunt convinse că vor reuşi să cheltuiască banii, în acest caz fondurile întorcându-se la bugetul de stat. „Acest guvern ar trebui să fie mai atent cu banul public, să nu aruncăm câte o basculantă de pietriş pe care o va spăla ploaia. Nici să ne batem joc nu e bine“, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ. Aparatele de specialitate trebuie să refacă acum toate documentele propuse pentru aprobare care au ca obiect rectificarea bugetară, iar după spusele şefului CJ, cei mai mulţi bani vor merge pe drumurile judeţene, 12 milioane de lei, alte nouă milioane fiind împărţite pe unităţi administrative, pentru drumurile comunale. Nici aici lucrurile nu sunt clare, de vreme ce nu toate comunele din judeţ au înregistrate în patrimoniu drumuri comunale.

 

Găurile din buget, cârpite din fondul de rulment

 

Autorităţile se confruntă, aşadar, din nou cu o problemă financiară, problemă care ar putea fi rezolvată cu bani din fondul de rulment constituit la nivel judeţean, adică banii rămaşi necheltuiţi de la alte instituţii. „Vom da banii lipsă din ce va mai rămâne de la bugetele instituţiilor din subordine. Dacă nu s-au cheltuit anumite sume, le vom redistribui aici. O chestiune care îmi creează disconfort este «Cornul şi laptele» pentru că acesta este un program guvernamental şi guvernul ar trebui să dea banii pentru implementarea lui. Nu vreau să-i dau eu din bugetul consiliului“, a precizat ieri Prioteasa. Conform datelor furnizate de CJ, la nivelul judeţului există un fond de rezervă de aproximativ 18 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS