19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoveşti din „Recreaţii cu Babi“

Poveşti din „Recreaţii cu Babi“

http:http://www.youtube.com/watch?v=d8S0R4UNie0
A sunat clopoţelul. Ora s-a terminat şi a început recreaţia. Babi va spune o nouă poveste, una dintre cele cunoscute cititorilor cotidianului Gazeta de Sud din editorialele lui Cornel Mihai Ungureanu apărute în ultimii doi ani în acest ziar şi în Suplimentul de Cultură, ediţia de Oltenia. Acum toate sunt cuprinse în volumul „Recreaţii cu Babi“, apărut la Editura Brumar din Timişoara, editor Robert Şerban, prefaţa Nicolae Coande.

Sala „Filip Lazăr“ a Filarmonicii „Oltenia“ a fost ieri, la orele prânzului, locul unde oamenii de cultură craioveni s-au întâlnit cu Babi la o poveste, cu prilejul lansării volumului „Recreaţii cu Babi“. Au vorbit despre carte şi despre autor criticul Constantin M. Popa şi poetul Nicolae Coande. „Lumea înconjurătoare, fauna politică, strada sunt analizate de Babi, care devine un personaj de proză şi care comentează şi ne conduce către o anume morală. Cartea este o istorie a tranziţiei, iar Cornel Mihai Ungureanu are inteligenţa de a nu comenta ca un jurnalist oarecare, ci ca un scriitor autentic. Volumul este prezentat sub forma unor lecţii, iar coperta îl prezintă pe autor în ipostaza de elev, aşa cum este el şi astăzi: un şcolar care învaţă de la viaţă, dar care transmite şi altora învăţămintele sale“, a spus criticul Constantin M. Popa.

Nicolae Coande a amintit faptul că editorialele lui Cornel Mihai Ungureanu i-au adus acestuia o nominalizare la Premiul Clubului Român de Presă în acest an, susţinând că autorul i-a păcălit pe şefii lui de la gazetă, făcând în aceste texte, literatură.

„Personajul Babi spunea cândva o poveste despre nişte romi angajaţi să vopsească un vapor, la Severin, înainte de 1989, de un 23 August. La festivitatea respectivă, la care veniseră oficialităţi din Bucureşti, vaporul arăta foarte bine, dar, când a pornit spre larg, s-a văzut că el era vopsit doar pe o parte. Romii, chemaţi la ordine, au scos imediat contractul pe care îl semnaseră: «Pe de o parte noi, X, Y, Z, pe de altă parte, primăria din Severin!». Ca în această istorioară mă simt şi eu acum. Pe de o parte, mă bucur pentru această apariţie editorială, aşa cum mă bucur la apariţia oricărei cărţi, fie că este a mea sau nu. Pe de altă parte, nu este cartea pe care o aştept de la mine. Mă îndepărtez de proză şi nu vreau să se întâmple asta“, a spus Cornel Mihai Ungureanu.

Melancolia a dispărut însă brusc atunci când, în încheierea întâlnirii, actorul Alex Calangiu a dat viaţă personajului Babi în povestea „Sindromul scroafei lui nea Gică din Pieleşti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII