22.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBătălia pentru SIF Oltenia

Bătălia pentru SIF Oltenia

21 de candidaţi s-au înscris pentru cele şapte locuri din CA. Cei mai mulţi vor anima războiul de culise Dinel Staicu – Cătălin Chelu. Pe listă se mai află cunoscuţi brokeri, administratori de fonduri mutuale şi bănci, investitori pe piaţa de capital, precum şi unul dintre patronii agenţiei de presă Hotnews.

SIF Oltenia a publicat recent lista candidaţilor pentru un mandat de patru ani în Consiliul de Administraţie (CA), care urmează să fie ales de acţionari în cadrul şedinţei AGOA din 14/15 noiembrie 2008. În total, pentru cele şapte locuri din CA s-au înscris 21 de candidaţi, ceea ce înseamnă o concurenţă de trei pe loc. Interesant va fi de urmărit confruntarea de culise dintre cei doi sforari ai SIF Oltenia: controversatul Dinel Staicu – actualul preşedinte de CA şi Cătălin Chelu – om de afaceri din Galaţi cu deţineri importante pe piaţa de capital. În primul rând trebuie precizat că în fruntea listei de candidaţi se află toţi cei şapte actuali administratori: Dinel Staicu, Tudor Ciurezu, Florian Teodor Buzatu, Margareta Racoviţă, Gheorghe Blidaru, Vasile Şapala şi Mihai Doru Lupoae. Dintre ei, doar Lupoae şi Racoviţă sunt cunoscuţi ca susţinători ai lui Cătălin Chelu.

 

Brokeri şi bancheri pe lista pentru CA

 

Lista candidaţilor mai cuprinde nume cunoscute de pe piaţa de capital: Dumitru Tudor – cu plasamente estimate la 30 de milioane de euro, Constantin Frăţilă – cu plasamente de peste 35 de milioane de euro, acţionar semnificativ al COMCM Constanţa şi deţinător concertat a 1% din SIF Transilvania, Dan Paul – preşedintele Asociaţiei Brokerilor, şi Cristian Sima – şeful societăţii de brokeraj WBS Romania. Ultimul dintre ei este asociat la zece societăţi comerciale, una dintre cele mai vizibile fiind Hotnews.ro SRL – firma care patronează agenţia de presă Hotnews -, unde Sima (10%) este asociat cu Manuela Preoteasa (35%), Mărgărit Timbolschi (30%) Andrei Woinaroski (20%) şi Tereza Saliştean (5%). Alte personaje cunoscute sunt Ion Mincu-Rădulescu – preşedinte OTP Asset Management şi Paul George Prodan – vicepreşedinte al diviziei de pieţe financiare din cadrul Credit Europe Bank. Ultimul este şi asociat principal (67,2%) în firma Atlantis Fitness & Lifestyle SRL din Voluntari – Ilfov, care este, de fapt, un salon de întreţinere corporală, unde îi mai are ca asociaţi pe Ioan Biro (12,7%) şi pe celebra atletă Gabriela Szabo (20%).

 

Interpuşii sforarilor de la SIF

 

Pe lista cu candidaţi se află şi persoane cu funcţii în cadrul SIF Oltenia. Este cazul lui Gheorghe Chirilă – fost director de departament şi actual director al Lacta Giurgiu, Viorica Coman – economist în cadrul reprezentanţei SIF Oltenia în judeţul Dâmboviţa, dar şi Carmen Ioana Popescu, mâna dreaptă a preşedintelui Dinel Staicu, o persoană importantă atât în cadrul SIF, cât şi în combinaţiile financiare pe care Dinel le-a făcut în afara societăţii de investiţii financiare. Spre exemplu, Carmen-Ioana Popescu este trimisă în judecată de DNA împreună cu Dinel Staicu în cazul fraudei de 11,3 milioane de euro de la Transgaz Mediaş – în calitate de director economic al fostei BDJ SA Craiova.

Alt om fidel preşedintelui Staicu este Constantin Bădârcea, membru în conducerea societăţii de brokeraj Oltenia Grup Invest, unde o găsim, de asemenea, pe Popescu Carmen-Ioana. De altfel, pe cei doi îi regăsim printre zecile de asociaţii şi fundaţii care gravitează în jurul lui Dinel Staicu.

Un grup important de candidaţi reprezintă interesele lui Cătălin Chelu sau ale firmelor acestuia. Aşa este Petru Mihalcea – consilier juridic la Galgros Galaţi şi Spit Suceava – două dintre firmele lui Chelu şi Maria Şerban – director economic la Vulturul Comarnic (unde Chelu deţine în nume personal 48,4% din capitalul social). Pe lângă aceştia îi menţionăm din nou pe Doru Mihai Lupoae şi Margareta Racoviţă. Alţi candidaţi de pe listă sunt Alexandru Dunavăţu din Galaţi şi Ştefan Mormoe – economist, expert contabil la BNP Consult – societate de lichidare judiciară.

 

Dinel, milionarul PFA

 

L-am lăsat la urmă pe preşedintele în exerciţiu al SIF Oltenia, controversatul Dinel Staicu. Ce ar mai fi de spus despre acesta? Dinel este implicat în două scandaluri financiare majore – falimentul BIR şi frauda de la Transgaz Mediaş – unde are de a face cu procurorii DNA. Recent, revista Capital îl plasa în topul celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la 120-130 de milioane de euro, principalele investiţii fiind imobiliarele şi plasamentele pe piaţa de capital. Cu toate acestea, numele boss-ului de la SIF Oltenia nu apare ca asociat la societăţi importante. Dinel este asociat 100% la Guardia Ştiinţa SRL – societate aflată în dizolvare, cu activităţi de investigaţie şi protecţie a bunurilor şi persoanelor şi sediul la adresa Sf. Dumitru nr. 1 – actualul sediu al clubului Universitatea Craiova, şi Fotbal Club Electro SA (0,4%) – activităţi ale bazelor sportive. În această vară, Dinel a obţinut o autorizaţie de persoană fizică autorizată (PFA) – cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU