21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjApa umflă facturile la întreţinere

Apa umflă facturile la întreţinere

Lipsa apometrelor de la instalaţiile de apă umflă facturile locuitorilor din Târgu Jiu, care nu s-au convins că este mai ieftin să plătească numai ceea ce consumă.

 

GORJ. Foarte mulţi cetăţeni din municipiul Târgu Jiu sunt nemulţumiţi de cuantumul facturii la întreţinere şi încearcă să înţeleagă de ce valoarea acesteia diferă semnificativ de la o lună la alta. Cu toate că în apartamente consumul de apă, de exemplu, a rămas acelaşi sau poate a scăzut, în anumite cazuri, sumele înscrise la întreţinere au crescut în mod inexplicabil. Potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, singurele variabile din facturile de la întreţinere sunt apa menajeră şi potabilă, precum şi iluminatul scărilor de bloc. Dacă la iluminat nu se pune problema unor creşteri exagerate, care să fie evidenţiate în factură, consumul apei este imposibil de estimat în cazul apartamentelor unde nu există montate apometre.

 

Zeci de metri cubi de apă pentru o familie…

 

La asociaţiile de proprietari din zona Victoriei există foarte multe scări de bloc unde contorizarea apei a rămas cu mult în urmă faţă de statisticile oficiale. Oamenii sunt nemulţumiţi că sunt nevoiţi să plătească şi ceea ce nu consumă. Factura emisă de prestatorul de servicii APAREGIO pentru o asociaţie de proprietari cuprinde numai valoarea apei consumate pe total. Administratorul este cel care, după ce îi scade de la plată pe proprietarii de locuinţe contorizate, împarte restul sumei rămase la numărul de persoane care locuiesc în apartamente unde nu există apometre. Pornind de la această premisă,
s-a ajuns ca în Asociaţia de proprietari numărul 7, de exemplu, o familie formată din trei persoane – doi adulţi şi un copil de grădiniţă, să plătească pe luna trecută 33 de metri cubi de apă. În acelaşi bloc din cadrul Asociaţiei numărul 7, dar pentru un apartament cu apometru, situat un etaj mai jos, pentru o familie formată din patru persoane, consumul pe luna trecută a fost de 11 metri cubi. „Sunt nişte diferenţe foarte mari, pe care noi nu vrem să le plătim. Cu apa asta umpleam piscine. Nu ne dăm seama cum poate consuma câteva zeci de metri cubi de apă o familie care locuieşte la bloc şi mai toată ziua este plecată de acasă? Înţelegem că trebuie plătite facturile către APAREGIO, dar trebuie să existe o echitate la modul de calcul“, au declarat locatarii Asociaţiei numărul 7 din Târgu Jiu.

 

Contorizare slabă la case

 

Potrivit reprezentanţilor SC APAREGIO Târgu Jiu, un nivel slab de contorizare se înregistrează la casele din municipiu, unde abia jumătate dintre proprietari folosesc unităţile respective de măsură. În aceast an, în paralel cu lucrările de sporire a debitului de apă din unele zone ale municipiului, s-a intensificat contorizarea pentru reducerea risipei şi evitarea utilizării apei potabile în alte scopuri. Prea puţini cetăţeni fie că locuiesc la case, fie că locuiesc la bloc s-au încumetat să monteze apometre. Târgujienii ar trebui să scoată câteva sute de lei din buzunar pentru apometre şi pentru montarea acestora de către o firmă autorizată. Din datele oficiale rezultă că, până în prezent, contorizarea s-a efectuat în proporţie de aproape 80% la agenţii economici, peste 70% la asociaţiile de proprietari şi aproape de 50% la locuinţele individuale. Reprezentanţii primăriei speră ca programul de contorizare a apei, din sistemul centralizat de distribuţie al municipiului Târgu Jiu, să fie încheiat până la jumătatea anului viitor.

 

Servicii mai scumpe

 

Pe lângă faptul că sunt nemulţumiţi că achită şi ceea ce nu consumă, cetăţenii din Târgu Jiu sunt nevoiţi să plătească facturi mult mai mari şi din cauza scumpirii serviciilor oferite de furnizori. În prezent, preţul unui metru cub de apă rece la Târgu Jiu este de 0,93 lei, fără TVA, iar pentru serviciile de canalizare se achită o taxă lunară de persoană de 0,54 lei, fără TVA. Taxa de gunoi este cea mai mare însă, aceasta crescând de două-trei ori, după ce serviciul de salubritate a fost preluat de firma POLARIS. În prezent, fiecare cetăţean beneficiar plăteşte lunar 2,3 lei, fără TVA, în factura de întreţinere, pentru servicii de salubritate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS