22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalApă rece la preţ de caldă, în Corniţoiu

Apă rece la preţ de caldă, în Corniţoiu

La mai toate blocurile din cartierele Craiovei, pe robinetele de „cald“, în primele minute nu curge decât apă rece sau călâie. Practic, lumea dă drumul la robinetul de apă caldă, dar pe ţeavă, minute bune, nu curge decât rece. Fireşte, aceasta e contorizată ca apă fierbinte.
Acest lucru îl păţesc şi locatarii a patru asociaţii din cartierul craiovean Corniţoiu, al căror confort, în privinţa apei calde, depinde de Punctul Termic 16. Câţiva oameni ne-au semnalat problema lor, susţinând că au ajuns la capătul răbdării şi că s-au săturat să li se tot livreze apă rece ca „gheaţa“ în loc de apă caldă, iar atunci când cer explicaţii sunt luaţi peste picior de lucrătorii de la centrală. „Angajaţii Punctului Termic ne vorbesc nepoliticos la telefon, proferează ameninţări, iar bărbaţii care sunt angajaţi acolo, ori de câte ori răspund la telefon, par într-o stare avansată de ebrietate“, a spus unul dintre locatari.
Răspunsurile sunt mereu aceleaşi: lipsa presiunii de la „oraş“, a aparaturii necesare, probabil făcând referire la instalaţiile de recirculare din punctele termice. Locatarii nu ştiu cui să se adreseze pentru a pune capăt acestui calvar, care ţine de ani buni.
Situaţia craiovenilor din Corniţoiu a ajuns şi la urechile primarului şi, spun ei, s-au putut bucura ca tot omul de apă caldă, dar, de o jumătate de an, problemele au reînceput.

Apa caldă se răceşte pe coloană

Atât de disperaţi sunt craiovenii din Corniţoiu încât au ajuns, cum se spune, să demonstreze teoria chibritului. La finalul săptămânii trecute, în jurul orei 8.30, câţiva locatari s-au adunat la familia Pătraşcu şi au lăsat apa caldă să curgă la baie, în cadă. Au avut de aşteptat, pentru că abia după o oră şi 43 de minute a început să fie călduţă, dar nicidecum bună pentru a face baie. Şi aşa curg sute de litri de apă rece, care este înregistrată şi taxată ca apă caldă şi pe care cei din Corniţoiu o numesc „gheaţa care arde la buzunare“. Angajaţii de la PT 16 îi contrazic, dând vina pe lipsa unei reţele de recirculare a apei calde, dar acceptă că este normal să fie aşa şi să mai curgă şi apă rece în loc de caldă. „Nu au dreptate, să-mi arate mie unde le curge apa rece! A, că se mai răceşte pe coloană… Asta se întâmplă vrând-nevrând. Ia uitaţi aici ce temperatură indică aparatul ăsta, peste 65 de grade Celsius, şi atunci cum nu este apă fierbinte?“, a spus Marin Predic, maistru la PT 16.
Ei afirmă că păgubit este cel care foloseşte primul apa caldă din reţea, pentru că mai are de aşteptat până se duce de pe coloană apa rece, dar asta… câteva minute.
Cu ceva timp în urmă, această stare de fapt a fost recunoscută şi de directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache. „Traseele de recirculare au fost desfiinţate cu mulţi ani în urmă, multe la cererea locatarilor. Nu este însă adevărat că în punctele termice temperatura poate scădea mai jos de 34 de grade Celsius, iar diferenţele de la un punct termic la altul sunt date de temperatura la care ajunge agentul termic de la CET“, a spus Tudorache. Acesta susţine că apa caldă livrată către punctele termice trebuie să aibă o temperatură de 45-55 de grade Celsius şi nu ar trebui să ajungă rece în locuinţele craiovenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII