16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal45 de candidaţi înscrişi la ASP pentru rezidenţiat

45 de candidaţi înscrişi la ASP pentru rezidenţiat

Înainte de prelungirea termenului de înscriere la rezidenţiat, la Autoritatea de Sănătate Publică Olt s-au depus 45 de dosare, candidaţii urmând ca în funcţie de punctaj să opteze pentru rezidenţiatul pe loc sau cel pe post.

Până la expirarea primului termen de înscriere pentru examenul de rezidenţiat, 45 de candidaţi şi-au depus dosarele la Autoritatea de Sănătate Publică Olt. Ieri s-a comunicat că termenul de înscriere s-a prelungit cu patru zile, astfel că data-limită a devenit 24 octombrie. A fost decalată şi ziua concursului, de pe 9 pe 16 noiembrie, astfel că se aşteaptă să mai vină candidaţi pentru înscriere.
Cât despre şansele la concurs, fiecare şi le măsoară în funcţie de cum s-a pregătit, numărul de locuri fiind considerat, şi în acest an, deosebit de mic, şi faţă de cel al absolvenţilor de medicină, dar şi faţă de necesităţile tuturor spitalelor din ţară. Se vorbeşte, în schimb, de o suplimentare a posturilor, după întâlnirea medicilor rezidenţi şi a studenţilor medicinişti cu ministrul sănătăţii, desfăşurată în weekend.

Şase locuri disponibile în Olt pentru rezidenţiatul pe post

În funcţie de punctajul pe care îl vor obţine la concursul din 16 noiembrie, absolvenţii au de ales între locurile disponibile în judeţe pentru rezidenţiatul pe post şi repartizarea pe cele disponibile pe specialităţi. Rezidenţiatul pe post le oferă, spre deosebire de cel pe loc, şansa semnării unui contract pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară care îl scoate la concurs, la sfârşitul rezidenţiatului urmând ca medicul să se prezinte la post, unde, printr-un act adiţional, se obligă să rămână pentru o perioadă cel puţin egală cu cea a studiilor de rezidenţiat. Absolvenţii au, pentru a doua oară, şansa obţinerii unui post, după cea din iunie, tot în acest an.
În judeţ sunt disponibile şase astfel de posturi, după cum urmează: Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina – gastroenterologie – 1, chirurgie pediatrică – 1, urologie – 1; Spitalul Municipal Caracal – cardiologie – 1; Spitalul de Pneumoftiziologie Scorniceşti – pneumoftiziologie – 1; Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu – psihiatrie – 1.
Deşi deficitul de medici este foarte mare în Olt, numărul locurilor care pot fi scoase la concursul de rezidenţiat pe post este limitat de condiţiile impuse spitalelor. Unităţile sanitare judeţene pot opta pentru ocuparea unui loc prin rezidenţiatul pe post în situaţia în care pentru specialitatea respectivă numărul medicilor încadraţi la spitalele din judeţ este de cel mult jumătate din locurile disponibile în schema spitalului judeţean.
Condiţiile sunt mai permisive pentru celelalte unităţi, care nu au rang de spital judeţean. În aceste cazuri trebuie ca deficitul de specialişti ai spitalului să fie de jumătate din numărul de posturi normate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS