22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjConstantin Creţan, liber într-o săptămână

Constantin Creţan, liber într-o săptămână

Constantin Creţan, unul dintre foştii locotenenţi ai luceafărului huilei, Miron Cozma, va fi eliberat condiţionat peste o săptămână din Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Târgu Jiu, unde a fost întemniţat după o condamnare pentru subminarea puterii de stat.

GORJ. Constantin Creţan, condamnat pentru implicare în mineriadele din 1999, va fi pus în libertate, la începutul săptămânii viitoare. Acest caz va fi pus în discuţia Comisiei de eliberare condiţionată, întrucât Creţan a ispăşit mai mult de jumătate din pedeapsa de cinci ani de închisoare şi, conform legii, poate fi eliberat condiţionat. După cum a precizat comisarul-şef Dumitru Hortopan, adjunctul comandantului Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Târgu Jiu, Constantin Creţan va fi liber pe 28 octombrie, după ce în prealabil va fi trecut prin Comisia de eliberare condiţionată, potrivit procedurilor. Unul dintre motivele care îl va scoate din spatele gratiilor pe fostul locotenent al lui Miron Cozma este comportamentul exemplar din perioada de detenţie.

 

Deţinut model

 

Potrivit comisarului-şef Dumitru Hortopan, Constantin Creţan a efectuat munci în cadrul atelierelor din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă, nu a creat probleme şi s-a implicat în activităţile cultural-educative desfăşurate de instituţie cu ceilalţi deţinuţi.

„A efectuat pedeapsa respectivă şi are dreptul, potrivit legii, să fie eliberat, dar numai de către Comisia de eliberare condiţionată. A fost un deţinut care nu a creat incidente şi care a fost implicat în multe activităţi, în cercurile pe care le avem în instituţie. I s-au mai scăzut zile şi pentru munca depusă în penitenciar. A fost un tip liniştit, care a venit la noi cu o condamnare de cinci ani de închisoare, din care a efectuat exact doi ani şi opt luni. Pe 28 octombrie va fi liber, dar nu ştim exact ora la care va ieşi, întrucât există o serie de proceduri care trebuie îndeplinite, legate de amprentare şi altele“, a declarat Dumitru Hortopan, adjunctul comandantului Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Târgu Jiu.

Fostul preşedinte al Ligii Minerilor şi Defavorizaţilor Social „Miron Cozma“ a fost condamnat în anul 2005 de Curtea Supremă de Justiţie pentru subminarea puterii de stat. Tot atunci au mai primit condamnări la închisoare Dorin Loiş şi Vasile Lupu. În perioada de detenţie de la Târgu Jiu, Creţan a fost vizitat de mai multe ori de luceafărul huilei, Miron Cozma.

Acesta din urmă a şi organizat în Gorj şi Hunedoara mai multe mitinguri pentru punerea în libertate a foştilor sindicalişti întemniţaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS