17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiderii europeni, reuniţi la Bruxelles

Liderii europeni, reuniţi la Bruxelles

Liderii europeni s-au reunit ieri la Bruxelles, în cadrul unui summit de două zile, în cursul căruia cele 27 de state membre UE vor analiza planul de salvare a sectorului bancar decis de ţările din Zona euro. Alt subiect important care va fi dezbătut la summit-ul de la Bruxelles îl constituie negocierile în curs privind planul de acţiune european împotriva încălzirii globale. În plus, liderii europeni vor discuta despre relaţiile cu Rusia după criza georgiană şi despre Tratatul de la Lisabona, pe care irlandezii l-au respins prin referendum pe 12 iunie.

 

România nu vrea tutore bancar

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că România respinge propunerea de înfiinţare a unei autorităţi unice de supraveghere a sistemului bancar din statele UE. „România va respinge energic orice încercare de creare a unui sistem de autoritate unică de supraveghere a sistemului bancar. Constituţia şi legislaţia României fac din BNR structura responsabilă de gestionarea sistemului bancar naţional. Nu avem nevoie de un tutore“, a declarat şeful statului, la plecarea spre Bruxelles, unde va participa la lucrările Consiliului European.

Băsescu a apreciat că agenda reuniunii va fi dominată de problematica financiară şi economică. În acest sens, România doreşte să se pună accentul pe reformele structurale pentru a asigura creşterea economică la nivelul UE şi va insista pentru transparenţă la nivelul instituţiilor financiar-bancare, susţinând găsirea „unei formule pentru interzicerea produselor bancare toxice“, a precizat Băsescu.

Şeful statului a apreciat, totodată, că „se pot injecta bani publici în sistemul bancar“, dar acest lucru „nu înseamnă că sunt create condiţiile de creştere economică“. Băsescu a adăugat că o creştere economică trebuie bazată pe restructurare şi, de asemenea, este nevoie de o analiză a ceea ce înseamnă „o naţionalizare a băncilor într-un sistem comercial şi legal“. Preşedintele a precizat că România are experienţa băncilor de stat ale căror performanţe „sunt extrem de scăzute“.

Referindu-se la alt punct de pe agenda Consiliului European, Tratatul de la Lisabona, Băsescu a spus că poziţia României este că nu poate fi redus numărul de comisari europeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII