17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalChiţac şi Stănculescu, 15 ani de închisoare

Chiţac şi Stănculescu, 15 ani de închisoare

Generalii în rezervă Victor Stănculescu şi Mihai Chiţac au fost ridicaţi aseară de poliţie şi duşi în penitenciar, după ce recursurile lor în procesul Revoluţiei de la Timişoara au fost respinse ieri, definitiv şi irevocabil, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. A rămas astfel valabilă hotărârea pronunţată în 2007 de aceeaşi instanţă, prin care cei doi generali au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare şi degradare militară.

Ordinul lui Ceauşescu, executat „cu vădit exces de zel“

Potrivit acestei sentinţe, Victor Stănculescu şi Mihai Chiţac nu pot fi exoneraţi de răspundere penală, pentru că au executat ordinul lui Ceauşescu de a trage în manifestanţii de la Timişoara, întrucât ordinul era ilegal, iar cei doi generali ştiau din caracterul anticomunist al revoltei şi aveau posibilitatea să nu se implice în aplicarea ordinului respectiv.
Acelaşi document confirmă faptul că Victor Atanasie Stănculescu a făcut parte din comandamentul care a condus acţiunea de reprimare a manifestanţilor din Timişoara şi a exercitat cu „vădit exces de zel“ atribuţiile ce i-au revenit în cadrul acelui comandament. Drept răsplată Nicolae Ceauşescu l-a numit, în seara de 20 decembrie 1989, în funcţia de comandant militar unic al muncipiului Timişoara, se arată în motivarea sentinţei de condamnare a generalului(r) Stănculescu pentru Revoluţia de la Timişoara.
În ceea ce îl priveşte pe Mihai Chiţac, magistraţii au arătat că acesta a făcut parte din structurile de conducere a forţelor de reprimare a manifestanţilor din Timişoara, că a executat şi el ordinul cu exces de zel, „implicându-se în mod vădit în executarea ordinului ce a avut ca urmare împuşcarea mortală a 72 de persoane şi rănirea altor 253, dintre care multe foarte grav“, se arată în motivarea aceleiaşi sentinţe.
Aseară, Mihai Chiţac a fost ridicat de acasă de doi poliţişti şi condus la sediul Poliţiei Capitalei, pentru întocmirea formalităţilor, după care a fost dus în penitenciar. Victor Stănculescu n-a fost găsit acasă de poliţişti, însă a organizat o conferinţă de presă la un hotel din Capitală, ocazie cu care a declarat că a fost găsit vinovat din cauza presiunilor politice. Imediat după conferinţa de presă a apărut un echipaj de poliţie care l-a ridicat pe Stănculescu, acesta fiind dus, alături de Mihai Chiţac, la Spitalul Penitenciar Jilava.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII