25.3 C
Craiova
luni, 5 mai, 2025

Averi ascunse

Unii bugetari ignoră legislaţia care reglementează declararea averilor. Este cazul unor magistraţi care beneficiază de venituri uriaşe pentru a respecta legea.

 

OLT. Ultima dată când procurorul Ştefan Noajă de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi-a actualizat declaraţia de avere (cel puţin pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii) a fost în 2005. Potrivit site-ului CSM, în urmă cu trei ani, Noajă avea în proprietate un teren agricol şi o casă la Potcoava, un teren intravilan la Bălteni, un autoturism Dacia foarte vechi şi un Matiz, precum şi venituri salariale de peste 27.400 de lei. Colega sa de Parchet, Florica Radovan, a uitat şi ea să-şi reactualizeze declaraţia de avere, rămasă la nivelul anului 2005. Potrivit prim-procurorului Constantin Croitoriu, şeful celor doi, aceştia se numără printre cei aproximativ 500 de magistraţi care „au uitat să-şi reactualizeze declaraţiile de avere“, dar „ei şi-au depus noi declaraţii de avere, care nu au apărut încă pe site-ul CSM“. Cert este că, deşi au încălcat prevederile legii, depăşind cu mult termenul legal pentru depunerea noilor declaraţii, magistraţii s-au ales doar cu atenţionări.

 

Uite averea, nu e averea!

 

Despre alţi procurori de la Parchetele locale care nu şi-au reactualizat declaraţiile de avere pe durata a doi ani şeful Parchetului judeţean nu a ştiut ce să spună. De pildă, doi magistraţi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, Ion Bălaşa şi Cosmin Croitoriu, au uitat să ţină pasul în privinţa declarării bunurilor. Ion Bălaşa şi-a reînnoit declaraţia în 2008, dar a sărit anii 2006 şi 2007. Cosmin Croitoriu a reintrat şi el în cadrul legal anul acesta, dar în 2007 a uitat să-şi reactualizeze averea în scriptele oficiale şi aşa a rămas. „Ce să vă spun, eu dau de regulă relaţii despre dosare. Despre declaraţiile de avere ale colegilor mei nu ştiu ce să spun“, a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului Slatina, procurorul Mircea Popescu.

Fenomenul se regăseşte şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, unde procurorul Valeriu Defta şi-a ascuns averea vreme de doi ani, în 2006 şi 2007, Dumitra Vulcănescu a sărit aceiaşi ani, în rând cu procurorul Ilie Telea. În 2005, averea lui Ilie Telea se compunea din două apartamente, unul la Caracal şi altul la Bucureşti, un autoturism Dacia câştigat în 1986 la CEC, venitul anual se ridica la peste 29.200 de lei şi înregistra datorii bancare de 10.000 de euro. În 2008, în proprietatea acestuia mai apar un autoturism Volkswagen Polo, un depozit bancar de 7.000 de euro, având un venit anual de peste 109.000 de lei. Ce s-a întâmplat în 2006 şi 2007, nimeni nu ştie. Ca şi în cazul procurorilor Florina Mihaela Bădan şi Claudiu Daniel Turcin de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Balş şi al procurorilor Felicia Bucura, Lavinia Dorcu şi Corneliu Marinescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia. Prim-procurorul Croitoriu pune totul pe seama uitării. Magistraţii nu uită însă să-şi ia salariul foarte mare lună de lună. Uită, în schimb, de transparenţa de care ar trebui să dea dovadă, conform legii.

 

Legi şi legi

 

Potrivit articolului 42, alin. 2 din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, „persoanele prevăzute de lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi de interese anual, cel mai târziu la 15 iunie, pentru anul fiscal anterior“. Nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi conducătorului entităţii respective dacă acesta nu îndeplineşte obligaţiile prevăzute de lege.

Cei amintiţi mai sus, care au încălcat prevederile legale, n-au păţit nimic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS