20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMiron Mitrea a aflat acuzaţiile procurorilor

Miron Mitrea a aflat acuzaţiile procurorilor

Fostul ministru al transporturilor, Miron Mitrea (foto), a fost audiat vineri de procurorii anticorupţie în dosarul privind renovarea casei mamei sale, fiindu-i aduse la cunoştinţă şi acuzaţiile.

Miron Mitrea a declarat că nu sunt probe împotriva sa şi că le va fi greu anchetatorilor să facă legătura între numirea Irinei Jianu la Inspectoratul pentru Construcţii şi lucrările de renovare incriminate. El a afirmat că Irina Jianu a fost numită în funcţie după ce lucrările de renovare la casa mamei sale au fost finalizate. Întrebat de ce ancheta în cazul său durează de patru ani dacă nu sunt probe, Mitrea a spus că „aşa dă bine“. El a afirmat din nou, la ieşire, că i s-au mai adus de două ori la cunoştinţă învinuirile în acest dosar. „Este vorba despre dosarul cu cele două camere şi o baie. Procurorii m-au chemat astăzi (vineri – n.r.) să-mi prezinte învinuirile pentru a treia oară“, a declarat la sosire fostul ministru al transporturilor, care a mai spus că dosarul său nu are nici o legătură cu cel al lui Năstase.
Social-democratul Miron Mitrea şi-a prezentat, pe 3 septembrie, demisia în faţa plenului Camerei Deputaţilor, motivându-şi gestul ca singura modalitate de a ieşi din situaţia „neonorantă“ în care a fost pus, şi a reclamat, cu acest prilej, „abuzurile care se întâmplă într-o anumită parte a procuraturii“. „De astăzi îmi depun demisia din funcţia de deputat în Colegiul 41 din Vrancea. Gestul meu a fost şi este singura modalitate pe care am găsit-o ca să ies dintr-o situaţie neonorantă, aceea de a mi se reproşa că mă ascund în spatele imunităţii parlamentare şi refuz să mă prezint în faţa procurorilor“, a spus Miron Mitrea în faţa deputaţilor reuniţi în şedinţa de plen. Acesta a precizat că s-a prezentat „ca orice cetăţean“ la DNA ori de câte ori a fost chemat, mai ales în condiţiile în care nu are „nici un fel de încredere în procurorii politici de la DNA“.

160 de voturi pentru începerea urmăririi penale

Deputatul PSD Miron Mitrea a anunţat, pe 13 august, că va demisiona din parlament, din cauza respingerii cererii DNA privind începerea urmăririi sale penale şi le-a mulţumit colegilor care au votat în favoarea solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Secretarul Camerei Deputaţilor, Ioan Munteanu, a anunţat, tot pe 13 august, că pentru deputaţii PSD Miron Mitrea şi Adrian Năstase nu se poate continua urmărirea penală. A existat cvorum pentru votarea solicitărilor, dar nu s-a întrunit numărul necesar unui aviz favorabil. Potrivit numărătorii votului, cererea privind începerea urmăririi penale a lui Adrian Năstase a primit 120 de voturi pentru, 150 împotrivă şi şase au fost nule. Cererea similară pentru Miron Mitrea a primit 160 de voturi pentru, 115 împotrivă şi unul a fost nul. Numărul de voturi necesar pentru avizarea cererii DNA era 218.
Purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, a declarat, după vot, că anchetele în dosarele Mitrea şi Năstase, pentru care deputaţii au respins cererea de urmărire penală făcută de procurori, s-au oprit, iar cazurile sunt blocate.
Procurorii DNA au sesizat, pe 21 aprilie, Camera Deputaţilor cu privire la solicitarea de începere a urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea. Ministru al lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei în perioada decembrie 2000 – iunie 2003, respectiv al transporturilor, construcţiilor şi turismului în intervalul iunie 2003 – decembrie 2004, Mitrea este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două în legătură directă cu infracţiuni de corupţie, instrumentate în dosarul numărul 49/P/2006, preciza un comunicat de atunci al DNA.
Sesizarea Direcţiei s-a adresat Camerei Deputaţilor, având în vedere decizia Curţii Constituţionale, care spune că pentru anchetarea miniştrilor parlamentari este nevoie de avizul structurii parlamentare din care aceştia fac parte. Procurorul-şef al DNA l-a sesizat, pe 13 septembrie 2007, pe preşedintele Traian Băsescu pentru a cere urmărirea penală faţă de fostul ministru PSD Miron Mitrea pentru luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. În acest dosar, Miron Mitrea este acuzat că ar fi fost mituit cu lucrările efectuate de trei societăţi comerciale din Bacău la vila pe care mama sa a deţinut-o în Băneasa. În intervalul 2001 – 2004, casa a fost renovată şi extinsă cu o suprafaţă de peste 100 mp, lucrările fiind executate de firmele Vertcon, Conimpuls şi Regal Bacău.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII