23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎNTÂLNIRE LA PALATUL VICTORIA ÎNTRE REPREZENTANŢII GUVERNULUI ŞI LIDERII CONFEDERAŢIILOR SINDICALE

ÎNTÂLNIRE LA PALATUL VICTORIA ÎNTRE REPREZENTANŢII GUVERNULUI ŞI LIDERII CONFEDERAŢIILOR SINDICALE

Vineri a avut loc la Palatul Victoria întâlnirea programată dintre primul-ministru şi liderii marilor centrale sindicale, pe tema creşterilor salariale revendicate de personalul bugetar.
Premierul a afirmat că are toată disponibilitatea pentru consultări legate de creşterea nivelului de trai, implicit a salariilor, însă toate acestea trebuie aşezate pe o bază economică. „La parlament este un moment în care presiunea electorală se face prea tare simţită şi, din acest motiv, deciziile nu sunt bine cumpănite. Riscăm să ajungem în situaţia în care se generează aşteptări foarte mari, fără să ne gândim dacă aceste promisiuni pot fi acoperite“, a precizat Călin Popescu Tăriceanu.
La discuţii au participat Mariana Câmpeanu, ministrul muncii, Virgil Popescu, secretar de stat al Departamentului pentru dialog social al cancelariei primului-ministru, Anton Anton, ministrul educaţiei, Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, Gabriel Berca, secretarul general al guvernului, precum şi alţi secretari de stat şi reprezentanţi ai Ministerelor Finanţelor şi Internelor.
„Am avut o serie de discuţii preliminare cu sindicatele pentru a identifica modalităţile de ieşire din impasul actual, generat de votul din parlament al legii privind creşterile salariale din învăţământ. Nu putem soluţiona o criză generată de un vot «emoţional» prin decizii iraţionale. Creşterile salariale cerute de sindicate sunt legitime, dar trebuie să fie şi raţionale, fundamentate economic. Adevărata problemă o constituie lipsa unui sistem unitar de salarizare a bugetarilor, motiv pentru care am propus guvernului iniţierea dialogului cu sindicatele pe această temă, în cadrul unei comisii mixte de lucru.
Important este dialogul social, iar responsabilitatea pentru depăşirea oricărui impas nu poate aparţine doar guvernului. Este şi motivul pentru care au fost invitate sindicatele la Palatul Victoria. Ţin să subliniez că nu a fost vorba de o negociere privind majorarea salariilor, ci de dialog, de consultare.
Se porneşte de la percepţia greşită că există o lege cu majorarea salarială în învăţământ, de unde şi reacţia virulentă a altor categorii de bugetari, care se cred discriminate. Proiectul de lege nu a fost însă promulgat. Se va aştepta decizia Curţii Constituţionale, însă, în toate cazurile, guvernul nu poate accepta, în contextul economic actual, naţional şi internaţional, să ia decizii iresponsabile, «emoţionale», cum a făcut parlamentul. Se poate crea un grav dezechilibru economic. Premierul a fost însă de acord că se impune o salarizare unitară a bugetarilor şi a propus iniţierea consultărilor pentru elaborarea unui proiect de lege în acest sens.
Chiar dacă finalizarea acestui proiect va intra în atribuţia următorului guvern, consider că este în interesul tuturor şi a oricărei guvernări să fie eliminate în acest fel inechităţile din sistem şi negocierea diferenţiată a salariilor pe fiecare categorie de bugetari.
Avem toată disponibilitatea pentru consultări legate de creşterea nivelului de trai, implicit a salariilor, însă toate acestea trebuie aşezate pe o bază economică. Dialogul trebuie să fie serios şi responsabil, pe un subiect care preocupă atât guvernul, cât şi sindicatele, şi la care trebuie să găsim o soluţie de perspectivă, nu de moment“, a spus Virgil Popescu, secretar de stat în cadrul cancelariei primului-ministru, despre implicarea Departamentului pentru dialog social al guvernului în cadrul eforturilor guvernului de a dezamorsa conflictele sindicale actuale.

(publireportaj)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII