5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO tânără s-a înecat în lac

O tânără s-a înecat în lac

O tânără, bolnavă de oligofrenie gravă, a fugit din centrul unde era internată, fiind găsită înecată într-un lac din Târgu Jiu. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Gorj a deschis o anchetă administrativă.

 

GORJ. O tânără, bolnavă de oligofrenie gravă, internată la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Târgu Jiu, a evadat din centru şi după câteva zeci de minute a fost descoperită decedată de pompieri în Lacul Debarcader, situat în apropierea instituţiei. Fata avea 19 ani şi de la trei ani era internată în centru. Potrivit directoarei Complexului, fata avea un coeficient de inteligenţă 22 şi manifesta tendinţa de automutilare. Familia naturală a fetei este originară din localitatea Băleşti şi nu a vizitat niciodată bolnava. „Fata nu ieşise niciodată din curtea instituţiei. Mereu o găseam pe gard. Era de o agilitate ieşită din comun. Era grav bolnavă, nu avea inteligenţă, ci doar instincte. Fata era în curte, supravegheată de asistente. Se pare că la un moment dat a reuşit să sară peste gard şi să fugă. Nu ştiu dacă a fost observată sau nu de angajaţi. Am observat că lipsea după un sfert de oră. Am aflat că a căzut în lac şi a decedat“, a precizat Claudia Diaconescu, directoarea Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Târgu Jiu.

 

Fata nu a mai putut fi salvată

 

După ce a escaladat gardul complexului, fata a alergat dezorientată în apropierea Lacului Debarcader. A fost văzută de paznicul de la Complexul Sportiv al Universităţii „Constantin Brâncuşi“. Acesta a anunţat poliţia şi ambulanţa. „Am văzut o fată care alerga pe lângă lac. Părea dezorientată şi plângea. Am văzut că a sărit gardul, s-a speriat de un câine. După câteva secunde, a intrat în apă şi nu am mai văzut-o. Am sunat la 112“, a povestit Alecu Puţinelu. Pompierii şi salvarea au sosit rapid la faţa locului, însă fata se înecase. După ce a fost scoasă din apă, medicii de pe ambulanţă nu au mai putut să o resusciteze. „Am intrat după ea în apă. Un paznic mi-a indicat locul în care o văzuse. Am găsit-o repede. Am scos-o la suprafaţă, dar era deja moartă. Cred că apa are zero grade“, a declarat Aurelian Negrea, pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

„Era în şoc cardiorespirator. Am resucitat-o, dar a fost în zadar, pentru că decedase deja“, a spus medicul Sorina Guran de la Ambulanţă.

 

Anchetă la complex

 

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a demarat o anchetă administrativă pentru a afla cine este vinovat.

„S-a deschis o anchetă administrativă privind modul în care fata a plecat din complex. Nu s-a mai întâmplat vreodată să fugă copiii din unitate. Vom vedea ce s-a întâmplat şi cine este vinovat. Fata nu avea decât instincte, inteligenţa ei era extrem de redusă, fiind bolnavă de oligofrenie gravă, adică imbecilitate“, a spus Ninela Gruia, directoarea adjunctă a DGASPC Gorj. Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, a declarat că poliţia a deschis o anchetă pentru a afla cu exactitate împrejurările în care s-a produs înecul: „Facem verificări pentru a vedea ce s-a întâmplat, cum a fugit fata din centru, cum s-a înecat. A fost anunţat şi Parchetul de către conducerea instituţiei“.

Trei decese

Din anul 2003 şi până în prezent, trei copiii bolnavi de oligofrenie, internaţi în complexul din zona Debarcader, au decedat din cauze naturale. Acesta este primul deces care are loc în afara instituţiei şi care este anchetat de organele în drept.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS