15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăriile vor 100 de milioane de lei de la guvern

Primăriile vor 100 de milioane de lei de la guvern

În aşteptarea rectificării bugetare anunţate de guvern, zeci de primării doljene au solicitat cu disperare bani pentru a-şi acoperi cheltuielile.

Fonduri pentru finalizarea lucrărilor la primăriile aflate în reabilitare sau construcţie, bani pentru reparaţii la drumuri, pentru plata indemnizaţiilor pentru membrii din birourile secţiilor de votare la alegerile din vară, sunt doar câteva dintre destinaţiile pe care ar trebui să le ia banii mult aşteptaţi de la guvern. Rectificarea bugetară întârzie însă să apară, iar primarii aflaţi într-o criză financiară fără precedent fac drumuri aproape zilnice la autorităţile din Palatul Administrativ doljean pentru a le cere ajutorul sau doar informaţii de la Bucureşti.

CJ, „gaură“ de trei milioane de lei

Majoritatea cererilor se referă la lucrări în derulare, rămase în conservare din cauza lipsei de bani. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Dolj pe probleme financiare, Dan Mogoş, până în prezent, au ajuns pe masa administraţiei judeţene solicitări totalizând 98,18 milioane de lei, din care cea mai mare sumă, 25,10 milioane de lei, este destinată reabilitării şi modernizării de drumuri comunale.
„Pe locul doi se situează finalizarea unor sedii de primării, cum ar fi Vârvoru de Jos, Teslui, Sadova, Rast, Orodel, Negoi, Coţofenii din Faţă, Bârca şi Cernăteşti. În total, pentru primării ne-au fost solicitate 15,88 milioane de lei. Alte 15,85 milioane s-au cerut pentru alte investiţii precum cofinanţarea la lucrări de canalizare, amenajarea unor pieţe agroalimentare sau iluminatul public“, a spus Dan Mogoş. Nici consiliul judeţean nu stă mai bine la capitolul finanţe. Decizia parlamentarilor de a include în programul „Laptele şi cornul“ şi elevii de gimnaziu a făcut o gaură de trei milioane de lei în bugetul instituţiei. În plus, tot pe capul CJ a căzut şi sarcina de a plăti banii celor care au supravegheat alegerile locale.

Lucrările pe Ordonanţa nr. 7 au prioritate la finanţare

În prag de alegeri pentru parlament, edilii doljeni ar putea avea însă parte de mari surprize în privinţa banilor pe care îi vor primi. Potrivit lui Mogoş, vor fi finanţate cu prioritate lucrările în derulare finanţate prin Ordonanţa nr. 7/2006 pentru dezvoltarea satelor.
„Am înţeles că vor fi repartizaţi bani direct către comune, pentru plata lucrărilor pe Ordonanţa 7. S-a făcut o centralizare şi majoritatea comunelor care au beneficiat de ordonanţă au lucrări de decontat, aşa că este o problemă care trebuie rezolvată de guvern“, a mai spus Mogoş. Singurii bani care au ajuns de la guvern în perioada de după alegerile locale sunt cei destinaţi salariilor profesorilor, sumă care se ridică la zece milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS