14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSNLO îşi recuperează creanţele în instanţă

SNLO îşi recuperează creanţele în instanţă

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi-a dat în judecată debitorii, pentru a-şi putea recupera creanţe de aproape 150 de milioane de lei de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Mehedinţi şi CET Braşov, precum şi de la alţi beneficiari de cărbune.

 

GORJ. Administraţia Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia nu mai găseşte soluţii pentru a-i convinge pe şefii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Mehedinţi să plătească banii pentru cărbunele care le-a fost livrat în ultima perioadă. Întrucât cei de la RAAN nu au reuşit să scape de datorii, nivelul acestora ajungând la 130 de milioane de lei, SNLO a recuperat sume foarte mici de la această regie, în raport cu ceea ce fusese stabilit prin negocieri repetate. Văzându-se pusă în situaţia de a nu dispune de lichidităţi, cu toate că a livrat lună de lună cărbunele, conducerea SNLO a decis să îi acţioneze în instanţă pe debitori şi să le solicite şi penalizări. În această situaţie se află Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Mehedinţi, în cazul căreia procesul a ajuns la cel de-al doilea termen, şi CET Braşov, la care procedura se află în fază de executare silită şi popriri pe conturi.

 

Le blochează livrările

 

Eugen Davidoiu, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, a declarat că instanţa de judecată a fost singura soluţie la care a putut apela, cu toate că şefii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare au fost nemulţumiţi şi încearcă să blocheze livrările de cărbune. În prezent, debitul scadent este de 56 de milioane de lei, diferenţa de până la 130 de milioane fiind datoriile mai vechi, reeşalonate la plată. „Eu ştiu că a fost supărare mare acolo, dar noi avem nevoie de aceşti bani, cum şi dânşii au nevoie de lignit pentru a-şi continua activitatea. Şi noi trebuie să ne achităm furnizorii, la rândul nostru. Procesul este pe rol la Drobeta Turnu Severin. Fără a exagera, cred că am avut întâlniri aproape lunar cu directorul de la RAAN, pentru a discuta problema creanţelor pe care Societatea Lignitului le are de recuperat. Pe compensare, mai obţinem, lunar, de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare energie electrică în valoare de 15 milioane de lei. Ne mai confruntăm cu o situaţie anormală: ni se blochează livrările de cărbune şi nu înţelegem de ce. Există alţi distribuitori sau altceva?! Ori este vorba de rea-voinţă, ori nu ştim ce ar putea fi! Cei de la RAAN nu sunt singurii faţă de care am apelat la măsuri extreme. Mai avem de încasat şi 6,7 milioane de lei de la CET Braşov. Acolo au deja conturile blocate“, a declarat directorul Eugen Davidoiu.

RAAN are un contract încheiat cu SNLO pentru o perioadă de un an, pentru o cantitate de cărbune de 4,2 milioane de tone. Producţia totală de cărbune pe care SNLO şi-a propus să o exploateze este de 19 milioane de tone.

 

Închideri de mine după 2010

 

Conducerea Societăţii Lignitului a mai precizat că, în acest an, nu vor exista concedieri, reducerile de personal nefiind prevăzute nici pentru 2009. Începând cu anul 2010 însă, de la SNLO vor pleca acasă primii ortaci. Este vorba de cei care activează în minele de subteran ce trebuie să fie închise, în conformitate cu programul convenit odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Minele vizate sunt Lupoaia şi Ploştina, din cadrul Exploatării Miniere Motru, şi Mina Zegujani din Mehedinţi. „Din 2010 va începe acest program de închidere a minelor de subteran şi cele trei vor fi închise în perioada prevăzută, începând cu anul 2010. Este o obligaţie asumată de România. În total este vorba de aproximativ 1.000 de persoane care va trebui să îşi găsească un loc de muncă. Vor fi gândite soluţii de reintegrare, reconversie sau reangajare“, a menţionat şeful SNLO. În prezent, unitatea are 9.020 de salariaţi în judeţele Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS