14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBiserici din lemn, în expoziţie

Biserici din lemn, în expoziţie

Vernisajul expoziţiei de fotografie „Bisericile din lemn, moştenire culturală spirituală gorjeană“, aparţinând artistului craiovean Emil Bănuţi, s-a desfăşurat ieri, la Muzeul Judeţean, în prezenţa a numeroşi invitaţi. Expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit „Bisericile din lemn din judeţul Gorj – tezaur de arhitectură şi iconografie românească“, pus în operă de Fundaţia „Cuvântul care zideşte“ şi Arhiepiscopia Craiovei, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional (DJCCPCN) Gorj.

Expoziţia constă în 42 de fotografii realizate de artistul fotograf Emil Bănuţi, care înfăţişează aspecte ale bisericilor din lemn. „Dorim să promovăm bisericile din lemn şi atragem atenţia comunităţilor locale asupra lor pentru a fi păstrate. Trebuie să le valorificăm şi cel mai la îndemână este prin intermediul turismului“, a precizat Olimpia Bratu, directoarea DJCCPCN Gorj.

Proiectul cultural a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, iar expoziţia care a fost deschisă este ultimul eveniment din cadrul acestuia. Până acum, în cadrul proiectului au mai fost realizate un album cu fotografii şi un DVD, intitulat „Crâmpeie de cer“. În judeţul Gorj există aproape 120 de biserici din lemn, multe dintre ele fiind într-o stare de degradare avansată, iar dacă nu se va interveni pentru salavarea lor, acestea se vor pierde.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS