9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalResponsabilul cu fondurile SAPARD şi-a dat demisia

Responsabilul cu fondurile SAPARD şi-a dat demisia

Secretarul de stat din Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), Alice Bîtu, responsabil de gestiunea fondurilor europene, inclusiv a celor acordate prin Programul SAPARD, a demisionat ieri.

Retragerea din funcţie vine după ce plăţile prin Programul SAPARD au fost suspendate în iulie, în urma unei misiuni de audit a Comisiei Europene, procedură ce face parte din monitorizarea pe care serviciile CE o efectuează anual. Atunci, Bruxelles-ul ceruse autorităţilor române să elaboreze un plan de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, cu termen de finalizare pe 31 august 2008.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a primit, la sfârşitul lunii septembrie, confirmare din partea MEF privind reluarea plăţilor pentru proiectele SAPARD aflate în derulare, potrivit secretarului de stat în MADR, Cornelia Mihai. Acestea nu au fost reluate însă nici până acum.

Nu este prima demisie importantă a unei autorităţi responsabile de gestionarea fondurilor europene. În luna august, directoarea Direcţiei de Control şi Antifraudă şi directorul Direcţiei de Selectare-Contractare din cadrul APDRP, instituţie care gestionează fondurile SAPARD în România, şi-au anunţat demisiile. A urmat plecarea din funcţie a lui Teodor Bate, director general adjunct al APDRP cu responsabilităţi privind plăţile. Nici unul dintre aceştia nu şi-a justificat însă demisia prin neregulile care au dus la suspendarea plăţilor SAPARD, ci prin motive medicale sau găsirea altui post, mai convenabil. A urmat, în septembrie, demisia lui Laszlo Klarik, directorul general al APDRP. Acesta a declarat pentru The Money Channel că renunţarea sa la funcţie a fost un gest de onoare, recunoscând că „această demisie are legătură cu scandalul privind managementul programului SAPARD“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS