5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDetectoarele de gaze bulversează clienţii

Detectoarele de gaze bulversează clienţii

Cei care îşi montează pe centrale termice de apartament şi au geam termopan sunt obligaţi să plătească în plus pentru un detector automat de gaze. Sub lozinca „ne adresăm dorinţelor clienţilor“, Distrigaz încurajează debranşările şi promite separări de coloană şi montarea de centrale individuale.

Un ordin al ministrului economiei emis prin 2004 şi intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2008 obligă deţinătorii de centrale termice de apartament să scoată din buzunar alţi bani, pentru a-şi monta un detector automat de gaze. Reprezentanţii Distrigaz Sud susţin că măsura s-a introdus pentru protecţia consumatorilor. În cazul unor eventuale scurgeri de gaze, şi numai la persoanele care au geam dublu termopan montat la încăperea în care se află centrala, detectorul de gaze opreşte imediat alimentarea cu gaz. Ideea nu deranjează, dar s-au scurs aproape nouă luni de când ordinul cu pricina (Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 713 din 2004) a intrat în vigoare, iar clienţii nu au fost informaţi de Distrigaz şi nici de proiectanţi sau de firmele care montează centrale termice pe gaze. Aparatul costă în jur de 200 de lei. Clienţii care şi-au montat centrale în anii anteriori scapă de această obligativitate pe moment. „Legea nu este retroactivă în România. Deci, aceia care şi-au montat centrale termice anii trecuţi nu trebuie să-şi pună detectorul automat de gaze, dar la următoarea verificare a centralei pot să-şi achiziţioneze şi să-şi monteze detectorul. Ca orice lucru nou, la început este mai scump, dar pe parcurs se va ieftini“, a spus marţi, într-o conferinţă de presă organizată la Craiova, directorul Regionalei Vest Comerciale a Distrigaz Sud, Nicolae Mălăescu.  

Distrigaz falimentează regiile?

Specialiştii Distrigaz Sud au lansat marţi, la Craiova, o ofertă destinată populaţiei, mai ales că, spun ei, cererea vine chiar de la consumatori: separarea coloanei de gaze pentru fiecare consumator care doreşte acest lucru, precum şi montarea de centrale proprii ale Distrigaz, de fabricaţie nemţească. Acţiunile Distrigaz de acest gen ar încuraja debranşările de la sistemul centralizat de încălzire, aspect care ar determina reducerea clienţilor regiilor de termoficare. Mai exact, proprietarii de apartamente care acum plătesc gazul „la pauşal“ pot opta pentru coloană de gaze separată, cu contor şi toată documentaţia cerută de lege. Furnizorul local de gaze încurajează şi efectuarea de coloană separată pe casa scării, precum şi montarea de centrale individuale şi tot ei să se ocupe de actele necesare. „Lucrarea presupune obţinerea acordurilor, proiectul tehnic, coloana de pe casa scării, coloana din interiorul apartamentului, montarea contorului, a centralei, dacă este cazul, şi punerea în funcţiune“, a spus Cătălin Barbu, şef Serviciu Dezvoltare Vânzări Distrigaz Sud. Întrebaţi dacă actuala reţea centralizată de furnizare a gazelor este ineficientă pentru Distrigaz şi dacă ar fi mai avantajos să gestioneze contracte individuale cu deţinătorii de centrale, reprezentanţii furnizorului de gaze au fost rezervaţi. „Am lansat cele două oferte de separare de consum şi de montare de centrale termice ca răspuns la solicitările clienţilor. Este ceea ce îşi doresc clienţii“, a precizat Cristina Clisson, director de marketing al Distrigaz Sud. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU