10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞcolile, sub indolenţa directorilor

Şcolile, sub indolenţa directorilor

Foarte multe unităţi şcolare din judeţul Gorj nu sunt autorizate sanitar, iar directorii acestora riscă amenzi mari din această cauză.

 

GORJ. Multe unităţi şcolare din Gorj nu sunt pregătite să-şi primească elevii în condiţiile impuse de lege. Autorităţile judeţene şi părinţii sunt nemulţumiţi, dar acest lucru nu i-a impresionat pe directorii şcolilor. Mulţi dintre ei nici măcar nu au solicitat autorizarea sanitară a unităţilor pe care le conduc. „Din cele 777 de unităţi şcolare din judeţul Gorj, numai 437 sunt autorizate, iar dintre acestea, 166 au plan de conformare a deficienţelor pe care le-am găsit. De la autorizare au fost respinse 134 de unităţi de învăţământ, iar 206 nici nu au solicitat autorizarea. Aici este vorba despre indolenţa directorilor. Din mediul rural avem 192 de unităţi de învăţământ care nu au solicitat acest document necesar la începerea noului an şcolar“, a precizat medicul Nicolae Dineaţă, inspector-şef al Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) Gorj. Probleme mai deosebite sunt la şcolile din comunele Teleşti, Schela, Stejari, Cruşeţ, oraşele Tismana sau Novaci.

 

Situaţie dezastruoasă în mediul rural

 

Pereţi fisuraţi, acoperişuri prin care se infiltrează apa, tavane pline de igrasie, unităţi şcolare neigienizate şi multe alte nereguli au fost depistate în numeroase şcoli şi grădiniţe din mediul rural. De exemplu, inspectorii sanitari care au verificat unităţile de învăţământ din Gorj au găsit la Şcoala Popeşti-Stejari, Şcoala Primară Gornăcelu-Schela, Şcoala Vulcan-Peşteana Şcoala Generală Celei-Tismana, Şcolile Primare nr. 1 şi nr. 2 din Maiag-Cruşeţ pereţi în care apa s-a infiltrat, igrasie şi tavane deteriorate. „Localuri neigienizate, garduri care lipsesc, pereţi cu fisuri, tavane deteriorate sau prin care se infiltrează apa la fiecare ploaie sunt doar câteva din neregulile sesizate de inspectorii care au mers în verificări. Acţiunea de control continuă şi în această săptămână. La unităţile şcolare care au autorizaţie sanitară cu program de conformare vom merge în vizită de lucru după ce va expira termenul de conformare. Directorii care nu s-au ocupat aşa cum trebuia de remedierea deficienţelor vor fi amendaţi“, a precizat inspectorul-şef Nicolae Dineaţă.

 

Mici schimbări faţă de anul trecut

 

Situaţia din unităţile şcolare s-a mai îmbunătăţit faţă de anul trecut. În mediul urban există 111 unităţi şcolare, dintre care 92 au autorizaţie, şase au fost respinse, iar 13 nu au solicitat autorizarea. În mediul rural există 666 de unităţi, dintre care doar 346 sunt autorizate sanitar, 128 au fost respinse, iar 192 nici nu au solicitat autorizarea. „Ceva s-a mai schimbat faţă de anul trecut, însă multe din lucrări sunt în desfăşurare. Directorii dau vina pe birocraţie. Nu se ştie dacă elevii vor începe şcoala printre schele şi muncitori. Sunt probleme care trebuie remediate“, a mai spus Nicolae Dineaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS