10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, executaţi silit de Termoficare

Craiovenii, executaţi silit de Termoficare

Regia Primăriei Craiova tratează cu o firmă de avocatură pentru recuperarea creanţelor de peste 30 de milioane de euro pe care le are de încasat de la restanţieri.

Regia de Termoficare Craiova este decisă să recupereze cu orice preţ creanţele de circa 114 milioane de lei (32,57 de milioane de euro) pe care populaţia oraşului trebuie să le achite către unitate. Regia este implicată într-un proces comercial cu Complexul Energetic (CE) Craiova, care solicită această sumă în contul agentului termic furnizat. Potrivit directorului general al CE Craiova, Corneliu Diţescu, regia primăriei se află în stadiul de executare silită, în procesul început cu ceva vreme în urmă.

„Noi avem de recuperat de la regie debite de 84 de milioane de lei, la care se adaugă penalităţi în valoare de 30 de milioane de lei. Tribunalul Dolj ne-a dat câştig de cauză la acţiunea înaintată, dar regia a făcut o cerere în anulare, care nu suspendă însă executarea creanţei. S-a dispus totodată şi o cerere de suspendare a executării, care va fi judecată, ca şi cererea în anulare, la începutul lunii septembrie“, a declarat Diţescu. Directorul spune că CE Craiova este nevoită să recupereze urgent aceste creanţe, deoarece are, la rândul ei, debite către principalul furnizor de cărbune, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), în valoare de circa 50 de milioane de lei. În plus, până în 2012, sunt necesare cheltuieli de aproximativ 400 de milioane de euro, din care cea mai mare parte (aproximativ 250 de milioane de euro) pentru ameliorarea condiţiilor de mediu stabilite cu UE. Sursele de finanţare sunt veniturile proprii, creditele bancare şi listarea la bursă a unui procent din capitalul social. Nou-instalat în funcţia de director general, Corneliu Diţescu spune că intenţionează să deblocheze situaţia înainte de judecarea apelului declarat de Regia de Termoficare. „Se vor întâlni avocaţii ambelor unităţi şi vor face un grafic de eşalonare a plăţilor. Executarea regiei nu este o soluţie, pentru că nu este proprietara patrimoniului. În ce priveşte conturile, nici în acestea nu intră suficienţi bani. Din luna mai, de când avem poprire pe conturi, nu am recuperat mai mult de zece milioane de lei“, a mai declarat Diţescu.

 

Termoficarea apelează la avocaţi

 

De partea cealaltă, Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova, spune că regia a luat deja o decizie fermă, dar mai trebuie stabilite condiţiile. „Vom face un grafic de eşalonare, de comun acord. Pentru aceasta însă, este nevoie ca şi nivelul încasărilor să crească. Am decis să angajăm o firmă specializată în recuperări de creanţe. În prezent, suntem în discuţii cu firma de avocatură «Urban şi Asociaţii». Rămâne de stabilit procentul pe care îl vom acorda casei de avocatură, precum şi suma pe care o vom încredinţa pentru recuperare“, a declarat Tudorache. În aceste condiţii, se pare că debitorii nu mai au nici o scăpare. Apare însă o problemă, de ordin juridic şi comercial, pe care rămâne de văzut cum o vor rezolva recuperatorii: regia care furnizează agent termic în oraş a încheiat contracte de furnizare cu asociaţiile de proprietari, şi nu cu persoanele fizice, în fapt, adevăraţii debitori. Or, asociaţiile, în afară de ceva mobilier şi câteva registre nu prea au nimic executabil în patrimoniu. O soluţie ar fi ca asociaţiile să cesioneze creanţele către firma de avocatură angajată de regie, însă rămâne de văzut şi aici cât de legal este.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII