7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎnvăţământul, câmp de luptă pentru politicieni

Învăţământul, câmp de luptă pentru politicieni

În plin proces de desfăşurare a sesiunii de toamnă a bacului şi cu mai puţin de o lună înainte de începerea anului şcolar, învăţământul mehedinţean este prins într-o răfuială între două forţe politice, PD-L şi PNL, care nu se înţeleg în privinţa cheltuirii fondurilor alocate învăţământului şi a numirii directorilor de şcoli şi a profesorilor.

Numită politic după ultimele alegeri generale, inspectorul general al învăţământului mehedinţean, Doiniţa Chircu, este protagonista acestei dispute. Cu toate că atât ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, cât şi secretarul de stat Svetlana Preoteasa au descoperit mari nereguli în administrarea învăţământului din Mehedinţi, Doiniţa Chircu, preşedintă a PD-L Mehedinţi, nu vrea să îşi dea demisia cerută de minister şi atacă deciziile superiorilor ei în instanţă, insinuând că este o victimă a PNL Mehedinţi.

Învăţământul mehedinţean riscă să fie destabilizat prin „presiunile de intimidare şi hărţuire“ pe care le exercita Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului asupra conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mehedinţi, susţine aceasta.

Svetlana Preoteasa este de părere că Doiniţa Chircu trebuie să-şi dea imediat demisia deoarece târăşte tot sistemul educaţional într-o luptă politică de interes personal şi de partid, cheltuind după bunul plac bani alocaţi de guvern, influenţând licitaţiile unor lucrări de construcţie a unor şcoli, care au ajuns sau urmează să ajungă pe mâna unor afacerişti care simpatizează cu PD-L.

„Trebuie să-şi dea imediat demisia atât Doiniţa Chircu, cât şi Emil Mirică, adjunctul ISJ Mehedinţi. Jocurile murdare ale actualei conduceri a ISJ Mehedinţi fac numai rău învăţământului. Nu poţi să conduci destinele unor copii cu gândul la viitorul tău politic şi nu poţi să încurci sistemul de învăţământ cu interesele de partid ale PD-L. Trebuie să-şi dea demisia imediat şi să nu mai facă pe bolnava, cum a făcut şi anul trecut“, a declarat secretarul de stat.

Doiniţa Chircu a răspuns că membrii PNL Mehedinţi doresc să pună mâna pe banii veniţi de la guvern.

„Atât ministrul Cristian Adomniţei, cât şi secretarul de stat Svetlana Preoteasa comit abuzuri grosolane, eu fiind obligată să dirijez fondurile bugetare «pe criterii politice» reţelelor de unităţi de învăţământ rural şi să încadrez în funcţii didactice persoane incompetente, care au doar calitatea de a fi membri ai Partidului Naţional Liberal“, a replicat inspectorul general.

Ca să strice jocurile liberalilor, Doiniţa Chircu a intrat din nou în concediu.

„Pentru că nu am acceptat nici un fel de troc cu banii publici, am fost târâtă într-o comisie de disciplină al cărei verdict, evident, l-am contestat în justiţie. Nu o să-mi dau demisia şi o să mă judec din nou cu ei. Prima dată am câştigat“, a precizat Doiniţa Chircu.

Din declaraţile unor subalterni din ISJ Mehedinţi, am aflat că Doiniţa Chircu ar fi din nou bolnavă. Anul trecut aceasta a stat aproape trei luni în concediu medical, refuzând să fie supusă unei anchete interne.

Contactând telefonic Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi, am primit un răspuns recalcitrant de la o secretară. „Doamna inspector este în concediu. Nu ştiu până când şi nici nu ştiu de ce! Dumneavoastră vă întrebaţi şefii, când pleacă în concediu, de ce pleacă?!“, a răspuns aceasta şi a închis telefonul fără ca măcar să se prezinte.

Am încercat apoi, în mod repetat, să o contactăm telefonic pe purtătoarea de cuvânt a ISJ Mehedinţi, Florentina Watzlawek, dar aceasta a avut telefonul închis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU