22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEdilii doljeni, datori vânduţi

Edilii doljeni, datori vânduţi

Alegerile locale au stors până la ultima picătură din bugetele localităţilor doljene. Pe lângă lucrări de construcţii rămase fără finanţare din cauza proastei gestionări a fondurilor, victime ale crizei sunt şi supraveghetorii scrutinului din iunie, care nu şi-au mai primit nici până în prezent banii pentru munca prestată.

 

Zeci de primari candidaţi pentru un nou mandat au adus în pragul colapsului financiar administraţiile locale din Dolj, înainte de alegerile din iunie. Dornici să ia ochii electoratului cu realizări de ultim moment, gospodarii-şefi au cheltuit până la ultimul leu din vistierie, lăsând finanţele locale pe sponci. Situaţia a ieşit la iveală abia după ce noii edili-şefi instalaţi în funcţii după alegeri au constatat că trebuie să rezolve problemele localităţilor pe care le conduc, fără un ban în buzunar. Potrivit administraţiei judeţene, solicitări de aproximativ 76 de milioane de lei pentru continuarea unor lucrări de construcţie sau pentru demararea unora noi au poposit pe masa executivului doljean. „Primarii nou aleşi au avut surpriza să constate, atunci când au dorit să facă ceva, că sacul este gol, pentru că primarul dinainte consumase la maximum tot ce era de realizat în localitatea respectivă. Ne-am pomenit în ultimul timp cu o avalanşă de cereri de la localităţi, care ne-au solicitat 76 de milioane de lei pentru continuarea unor obiective sau începerea altora noi“, a spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, adăugând că acoperirea sumelor nu este posibilă de la bugetul CJ Dolj.

 

Rectificarea bugetară scoate primăriile din criză

 

Valoarea estimativă a sumelor necesare primăriilor include, potrivit autorităţilor, şi suma de 1,2 milioane de lei, care reprezintă cheltuieli făcute la alegerile din luna iunie de 37 de comune sau oraşe doljene care nu au mai plătit apoi datoria. Cea mai mare parte a acestor bani reprezintă indemnizaţiile persoanelor care au făcut parte din birourile secţiilor de votare sau din birourile electorale de circumscripţie. Altfel spus, la două luni de la alegeri, cei care au asigurat buna desfăşurare a scrutinului nu
şi-au primit încă banii. Soluţia pentru ieşirea din impas este, spun autorităţile, o rectificare bugetară aşteptată pentru luna septembrie. „Nu avem cum să soluţionăm cererile primarilor. Aşteptăm cu interes o rectificare bugetară pozitivă. Să sperăm că din aceasta rămân destui bani şi după calamităţi şi, în acest fel vom putea da mai mulţi bani către localităţi. Rectificarea ar trebui să fie la începutul lunii septembrie“, a spus Prioteasa. Acesta a precizat că, în urma rectificării, ar trebui să primească bani şi primăriile care au în derulare lucrări de construcţii finanţate prin Ordonanţa nr. 7/2006 sau Hotărârea de Guvern 577/1997.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII