14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUninominalul, batjocorit

Uninominalul, batjocorit

Europarlamentarul PD-L Marian Jean Marinescu a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că reprezentanţii PNL şi PSD şi-au bătut joc de Legea votului uninominal şi nu au ţinut cont de ceea ce doresc cu adevărat cetăţenii.

Marinescu i-a atacat pe penelişti şi pesedişti, spunând că au împărţit colegiile uninominale în funcţie de interesele de partid. „După părerea mea, ce se va întâmpla la următoarele alegeri parlamentare, că vor fi în noiembrie sau în martie, va fi aproape un simulacru de alegeri uninominale. Aceşti indivizi de la PSD şi de la PNL şi-au bătut joc complet de dorinţa românilor de a vota reprezentanţii lor direct în Parlamentul României. În primul rând, prin felul în care au construit legea – care, dacă intraţi în detaliu, o să vedeţi că una votezi şi altcineva se va duce în Parlament -, şi în al doilea rând, prin această decupare a colegiilor. Este o încercare ridicolă de a-şi crea colegii pe baza primarilor. Ei nu se gândesc la ce vor vota cetăţenii, ci la ce vor face primarii pentru ei. (…)Încearcă să-şi croiască colegii în care să fie mai mulţi primari de la un partid, că primarii ăia vor face nu ştiu ce. Vă spun eu ce fac: dacă este noiembrie, pun murături sau beau vin“, a declarat Marinescu.

 

Colegii fără legătură

 

Marinescu a spus că cel mai mult îl intrigă atitudinea reprezentanţilor celor două partide, PSD şi PNL, referitor la trasarea colegiilor, care nu au la bază nevoile specifice ale zonelor, ci doar culoarea politică a primarilor din localităţile care compun colegiile. „Aţi văzut ce frumos este colegiul acela care pleacă de la Segarcea şi ajunge până jos la Rast? O ia pe Jiu şi se întoarce pe Dunăre. N-are nicio legătură cu nevoile comune ale oamenilor. Bulzeşti, Murgaşi, Mischii, Goeşti şi Breasta sunt lipite de Craiova. De ce? Pentru că sunt primari PD-L? Probabil că se aşteaptă să piardă la Craiova. În condiţiile în care Craiova are peste 5.000 de oameni pe fiecare colegiu mai mult decât norma. Norma este 70.000, iar aici sunt deja 75.000“, a adăugat europarlamentarul doljean.

 

Avertismentul lui Marinescu

 

Jean Marinescu a amintit faptul că, pentru a-şi putea trasa colegiile aşa cum doresc, liberalii şi social-democraţii au schimbat Legea votului uninominal, trecând în conţinut „de regulă“, care, de fapt, înseamnă „niciodată“. „Au spus că, de regulă, colegiile trebuie să aibă atâta număr de oameni. Dar, de fapt, acel «de regulă» se transformă în «niciodată». Nu se poate ca într-o parte să ai 30.000 de voturi şi în altă parte doar 10.000. Este absolut incorect“, a spus democrat-liberalul. Acesta i-a atenţionat şi pe cei care se luptă pentru a candida într-un colegiu uninominal cu un număr mic de oameni că totul se poate întoarce împotriva lor. „Vreau să le atrag atenţia celor care-şi croiesc colegii din astea mici, cât mai mici. Şi să încerce să ia cu 50% dintr-un foc. Vreau să le atrag atenţia că, dacă au 49,99%, distribuţia se face în funcţie de raportul dintre numărul de voturi pe care le-a luat şi norma de voturi pentru un deputat în judeţul respectiv. Asta înseamnă că, dacă tu eşti într-un colegiu foarte mic acest raport va fi la tine foarte mic pentru că în altă parte, unde sunt 70.000, vor fi multe voturi. Este natural. Şi s-ar putea să stai să te uiţi şi să nu intri. Să intre alţii! Pentru că aşa cum este croită legea, poţi să ajungi deputat de pe locul trei. Deci, s-ar putea întâmpla să câştige cineva judeţul, că aşa a vrut cetăţeanul, dar să nu ajungă în parlament. Ajunge cel care este pe locul doi sau trei“, a avertizat Marinescu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII