22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFestivalul căluşăresc „Ilie Martin“

Festivalul căluşăresc „Ilie Martin“

Zeci de diplome şi premii au fost oferite formaţiilor de căluşari, dar şi cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie în cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului „Ilie Martin“, care a avut loc la Coloneşti.

 

OLT. Sute de spectatori şi formaţii de căluşari din mai multe judeţe, interpreţi vestiţi de muzică populară au fost prezenţi duminică, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului căluşăresc „Ilie Martin“, la Coloneşti, judeţul Olt. Evenimentul cultural-artistic organizat de Primăria Coloneşti şi de consiliul judeţean a reunit ansambluri căluşăreşti din Olt şi de Argeş, care s-au întrecut pe scena festivalului în evoluţii de excepţie. La manifestare au fost prezenţi peste 500 de căluşari, formaţii mixte de băieţi şi fete.

Cu acest prilej, organizatorii au acordat peste 60 de diplome de fidelitate şi premii în bani cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Premii pentru participare au primit şi cele 13 formaţii de căluşari care au evoluat pe scena festivalului de la Coloneşti.

 

Ansamblul „Maria Tănase“ a încântat publicul

 

Unul dintre momentele gustate de public a fost recitalul extraordinar al Ansamblului „Maria Tănase“ din Craiova. Soliştii au fost recompensaţi cu minute bune de aplauze. Nume sonore au urcat pe scenă şi au cântat, spre deliciul publicului, până spre miezul nopţii. Liliana Popa, Lavinia Bîrsoghe, Manuela Motroc, Filuţa Bogdan, Neta Soare, Constantin Enceanu, Petrică Mâţu Stoian, Marius şi Constantin Măgureanu, Marcu Nicolici sunt câţiva dintre interpreţii de muzică populară care au fost alături de locuitorii din Coloneşti.

Invitaţi de marcă, reprezentaţii de excepţie, cântec, joc şi voie bună, cam aşa ar putea fi conturată în linii mari ediţia de anul acesta a festivalului folcloric interjudeţean, organizat în cinstea marelui vătaf de căluşari originar din Coloneşti, Ilie Martin.

 

Invitaţi-surpriză

 

Cei care duminică au ales cântecul şi voia bună au avut parte de nenumărate surprize. Deşi nu li se anunţase evoluţia pe scena Festivalului din Coloneşti, Ioana State, Gheorghe Ciobanu, Veronica Dinu, Ioana Modan şi Mărin Cornea au descreţit frunţile celor prezenţi. Spectatorii au încins hore şi sârbe ca la zi de sărbătoare. Cu mic, cu mare, oamenii s-au prins în joc şi au uitat pentru câteva ore de grijile cotidiene. Ioana Modan şi Mărin Cornea au ridicat publicul în picioare. Spectatorii au cântat cu ei melodii îndrăgite.

 

Petrică Mâţu Stoian şi Constantin Enceanu, viitori cetăţeni de onoare

 

Artiştii de muzică populară Petrică Mâţu Stoian şi Constantin Enceanu vor fi viitorii cetăţeni de onoare ai comunei, a anunţat, în cadrul evenimentului, primarul comunei Coloneşti. Cu toate că la festival au fost invitate mai multe personalităţi din lumea politică, precum şi cetăţenii de onoare ai comunei, numai câţiva au fost prezenţi. Printre personalităţile de la eveniment
s-au numărat chestorul Ion Stoica, senatorul Marin Bobeş, fostul primar al oraşului Drăgăneşti, Tibi Mateescu, primarii din Dăneasa, Vâlcele, Optaşi, Sârbii-Măgura, Corbu şi alţii. „La cea de-a V-a ediţie a Festivalului căluşăresc «Ilie Martin» nu ne-au onorat cu prezenţa cetăţenii de onoare ai comunei. La anul, doresc să acordăm titlul de cetăţeni de onoare lui Petrică Mâţu Stoian şi Constantin Enceanu. Toţi spectatorii prezenţi la eveniment au fost de acord cu propunerea mea. Încercăm şi la muzică populară, poate vom avea mai mult noroc“, a declarat primarul localităţii Coloneşti, Nicolae Stan.

 

Evoluţii de excepţie ale căluşarilor

 

Spre seară, a venit rândul micilor căluşari să îşi arate măiestria. Au urcat pe scenă ansambluri de căluşari din Coloneşti, Optaşi, Corbu, Poboru, Oporelu, Vâlcele, Cârlogani, Dobrun, Sârbii-Măgura, Curtişoara din judeţul Olt şi ansambluri din Lunca Corbului, Hârseşti şi Stolnici din judeţul Argeş.

Fiecare formaţie a prezentat mai multe dansuri specifice tradiţiei căluşăreşti, dar şi hore şi sârbe. Juniorii formaţiilor au avut evoluţii extraordinare.

Spectacolul a fost încheiat de recitalul Marianei Ionescu Căpitănescu. Locuitorii comunei, dar şi participanţii din Argeş prezenţi la eveniment, care au rămas să petreacă până spre miezul nopţii, au asistat la un spectacol de focuri de artificii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS