17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTurul doi cu strigături

Turul doi cu strigături

Mită, lupte corp la corp, buletine rătăcite, cauciucuri tăiate, ploaie de reclamaţii la poliţie şi la Biroul Electoral Judeţean alcătuiesc tabloul celui de-al doilea tur al alegerilor locale din Dolj, desfăşurat în 53 de localităţi din judeţ.

Formaţiunile politice de toate culorile au avut grijă ca, dis-de-dimineaţă, la urechile poliţiştilor, dar şi ale presei să ajungă poveşti despre candidaţi care umblă prin sate să îmbie electoratul cu bani pentru a-i vota sau despre susţinători căzuţi pe frontul alegerilor în lupte gen K1 cu adversarii politici. Faptele reclamate în gura mare de partide se concretizaseră până la prânz în câteva contestaţii depuse la Biroul Electoral Judeţean, dar şi în plângeri la poliţie.

 

Candidaţi deghizaţi în observatori ai ONG-urilor

 

Două cazuri trase parcă la indigo au intrat ieri în atenţia BEJ. Acestea vizau faptul că persoane acreditate ca observatori independenţi din partea unor organizaţii neguvernamentale ar fi fost, de fapt, membri de partid şi, în plus, chiar candidaţi în primul tur de scrutin. Prima situaţie de acest gen s-a înregistrat în comuna Galicea Mare, unde candidatul PNL la primărie a reclamat faptul că unul dintre observatorii dintr-o secţie de votare, acreditat prin Fundaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, Ariglia Marinescu, este membră PSD şi a candidat pe listele pentru consiliul local din partea acestui partid pe 1 iunie. Cele semnalate la Galicea Mare s-au confirmat, iar observatoarea pesedistă a fost trimisă acasă de reprezentanţii biroului electoral local.

 

BEJ l-a dat pe observatorul de la Carpen pe mâna poliţiei

 

Cel de-al doilea caz a fost înregistrat în comuna Carpen şi s-a lăsat chiar cu o reclamaţie la poliţie din partea BEJ Dolj. Lucian Zamfir, preşedintele BEJ, a declarat că observatorul acreditat la o secţie din Carpen din partea Fundaţiei CRED, Gheorghe Mlădinescu, s-a dovedit candidat din partea PD-L la consiliul local. „Am fost sunaţi de preşedintele BEC Carpen, Cristina Lăinescu, care ne-a spus că domnul Gheorghe Mlădinescu, observator acreditat la Secţia de votare nr. 1, ar fi figurat pe lista de candidaţi ai PD-L pentru consiliul local la alegerile din 1 iunie şi ne întreba ce să facă. Am solicitat să ne trimită, prin fax, o copie de pe lista PD-L pentru consiliul local şi când ne-am convins că domnul Mlădinescu apărea ca şi candidat, i-am anulat acreditarea de observator“, a declarat Lucian Zamfir, care a adăugat că, întrucât Mlădinescu a dat o declaraţie de neapartenenţă politică, faptele au fost sesizate Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj. „Dânsul a dat o declaraţie pe proprie răspundere că nu e membru al nici unui partid, lucru infirmat acum. Discutând ulterior cu doamna preşedintă a BEC Carpen, am înţeles că domnul Mlădinescu ar fi depus totuşi la circumscripţie o copie după demisia sa din PD-L, datată 2 iunie. Deci, el a participat la alegerile de pe 1 iunie din partea PD-L, pe 2 iunie şi-a dat demisia din partid, iar pe 10 iunie s-a acreditat ca observator“, a completat Zamfir.

 

Lombosciatica, diagnostic în lanţ pentru urna mobilă

 

În comuna Botoşeşti Paia, cererile pentru urna mobilă au iscat un adevărat scandal între cei doi candidaţi implicaţi în bătălia electorală. Potrivit preşedintelui BEJ, Lucian Zamfir, candidatul PD-L la primărie, Ion Moraru, a adus dintr-un foc într-una din secţiile de votare din comună 40 de cereri pentru urna mobilă, având la bază documente doveditoare ale stării de sănătate precare, parafate de medicul din localitate, din câte se pare simpatizant PD-L. Vraful de cereri l-a scos din sărite pe actualul primar, candidat din partea PSD, Constantin Fugaru, care s-a luat la ceartă cu Moraru în incinta secţiei de votare. Zecile de cereri aduse de candidatul PD-L au trezit şi suspiciunea membrilor biroului electoral local, cu atât mai mult cu cât, din declaraţiile preşedintei BEC, în majoritatea cazurilor diagnosticul alegătorilor care solicitau urna mobilă a fost „lombosciatică“. În final, din alegătorii aşa-zişi netransportabili care solicitau să voteze cu urna mobilă au rămas, la insistenţele reprezentanţilor BEC, doar 25, iar din cei 15 scoşi din listă, jumătate s-au prezentat la vot în secţii.

 

A plouat cu reclamaţii din partea PSD

 

Cei mai activi în privinţa reclamaţiilor au fost ieri pesediştii, care au sesizat câte în lună şi în stele la Biroul Electoral Judeţean Dolj. În primă fază, PSD a depus o contestaţie la BEJ, sesizând faptul că şeful de post din comuna Melineşti, Marian Şişu, face campanie candidatului PC la primărie, „oprind maşinile alegătorilor care vin la vot şi îndemnându-i să voteze cu candidatul PC“, după cum se arată în contestaţie. Faptele sesizate de social-democraţi au fost infirmate de reprezentanţii IPJ Dolj, care au declarat că nimic din cele contestate nu este adevărat. „S-au efectuat deja verificări de către echipa de intervenţie din zonă şi nu s-a confirmat nimic“, a declarat ieri Stanca Giucă, purtătoarea de cuvânt a IPJ Dolj.

Pesediştii s-au plâns ieri şi de faptul că o echipă de comando pedelistă de la Argetoaia „se manifestă violent verbal şi ameninţă cu violenţă fizică pe alegătorii care îşi exprimă dorinţa de a merge la vot“, dar şi că în satul Piscu Sadovei, din comuna Sadova, membri PD-L au dat bani alegătorilor, pentru a vota candidatul acestui partid la primărie, faptă despre care PSD susţine că este înregistrată video. Sesizarea de la Sadova a ajuns deja şi pe masa poliţiştilor.

Precizăm faptul că GdS a solicitat să intre în posesia unei copii a materialului video, însă, până la închiderea ediţiei, social-democraţii nu au furnizat înregistrarea. Tot PSD l-a reclamat ieri al BEJ pe liberalul Victor Bujor, care ar fi fost „observator“ din partea PNŢCD la alegerile din Cârna. Pesediştii susţin că Bujor, fost consilier judeţean PNL şi director ISCIR, a dat o declaraţie falsă de apartenenţă politică şi a reuşit să-l convingă pe preşedintele secţiei de votare că are dreptul să asiste la alegeri şi în acest timp a încercat să influenţeze alegătorii să voteze „într-un anumit fel“. Preşedintele BEJ, Lucian Zamfir, a precizat că solicitarea de acreditare depusă de Bujor a fost respinsă, pentru că a fost înaintată chiar în ziua alegerilor, deci Bujor nu a asistat la procesul electoral din Cârna.

Pesediştii au reclamat la poliţie şi faptul că în comuna Galicea Mare pasagerii a două autoturisme au tăiat cauciucurile de la trei maşini, deoarece „considerau că în aceste autoturisme se află persoane care votează pentru candidatul PSD la funcţia de primar… aceştia au tras şi focuri de armă în scop de intimidare“, se arată într-un comunicat de presă emis de PSD. Potrivit purtătoarei de cuvânt a IPJ, Stanca Giucă, poliţiştii efectuează cercetări, însă a fost confirmată doar tăierea cauciucurilor de la cele trei autoturisme, nu şi folosirea armei.

 

Vişan spune că a luat bătaie de la soţul candidatei PNL din Bistreţ

 

Bătălia electorală a ajuns la poliţie ieri şi în Bistreţ, după ce consilierul judeţean şi secretarul general al PD-L, Gelu Vişan, a depus plângere împotriva soţului candidatei liberale la primărie Bistreţ, care l-ar fi agresat fizic şi l-ar fi înjurat. Împreună cu Vişan au depus plângere şi consilierul judeţean Constantin Mândruleanu şi un jurnalist. „Eram pe bancă în faţa Primăriei Bistreţ şi îl aşteptam pe candidatul nostru, când au venit la mine domnul Mândruleanu şi soţia spunându-mi că au fost agresaţi. Când eram acolo, a venit la mine unul dintre agresori, despre care am aflat ulterior că e soţul candidatei Cristiana Ionică, Gherasie Ionică. A început să mă înjure, mi-a spus că nu am ce căuta în comună şi s-a pus cu pumnii şi cu picioarele pe mine. Am strigat după ajutor şi a venit un poliţist, care a beneficiat de acelaşi tratament. L-a înjurat şi pe poliţist. Acum suntem la poliţie şi depunem plângere“, a spus Vişan. Purtătoarea de cuvânt a IPJ Dolj, Stanca Giucă, a confirmat faptul că împotriva lui Gherasie Ionică a fost depusă o plângere la Poliţia din Bistreţ, menţionând faptul că poliţiştii fac cercetări în acest caz.

 

Buletine de Botoşeşti la Goicea

 

Un caz aparte s-a înregistrat în comuna doljeană Goicea, după ce mai mulţi alegători au sesizat faptul că pe buletinul de vot pe care l-au primit de la reprezentanţii secţiilor de votare se află şi un candidat PSD, în condiţiile în care în turul al doilea la Goicea au rămas un pedelist şi un liberal. Misterul a fost dezlegat de preşedinta BEC Goicea, Marcela Croitoru, care a declarat pentru GdS că au fost descoperite 65 de buletine de vot destinate secţiilor de votare din Botoşeşti Paia printre buletinele de vot pentru Goicea. „Nu cred să fie prea multe buletine introduse deja în urnă din cele pentru Botoşeşti Paia, pentru că oamenii şi-au dat seama că e ceva în neregulă când au văzut sigla PSD pe buletinul de vot. Cele 65 de buletine neutilizate pe care le-am descoperit ca fiind de la Botoşeşti Paia vor fi anulate. Probabil că s-au inversat pachetele cu buletine când s-a făcut repartizarea“, a spus Marcela Croitoru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII