25.6 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriză de anestezice la Spitalul din Craiova

Criză de anestezice la Spitalul din Craiova

La Spitalul de Urgenţă Craiova este criză de anestezice. Lipsesc tocmai substanţele folosite pentru anestezia generală. Conducerea dă vina pe dotările de invidiat, căpătate în ultimul an de unitatea sanitară.

 

Substanţele folosite la anestezia generală au devenit o raritate la Spitalul de Urgenţă Craiova.

Directorul medical a declarat că spitalul are suficiente anestezice pentru urgenţe, dar are probleme cu anestezicele pentru operaţiile cu programare din cauza numărului foarte mare de bolnavi. „Ne-am stabilit necesarul de medicamente luând în calcul consumul de anul trecut. Calculele noastre au fost însă cu mult depăşite din cauză că spitalul are cu aproximativ 1.000 de pacienţi în fiecare lună mai mult decât anul trecut. Este o situaţie pe care nu am putut să o prevedem“, a spus dr. Bogdan Fănuţă, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Craiova.

În luna aprilie 2008, Clinica de Chirurgie Plastică a avut un număr triplu de operaţii faţă de aceeaşi lună a anului trecut, oftalmologia, număr dublu, neurochirurgia, OMF şi chirurgia infantilă, cu 50% mai multe operaţii.

 

Pacienţii fug de la Bucureşti la Craiova

 

Cum s-a ajuns în situaţia ca medicii să fie asaltaţi de bolnavi şi nevoile materiale ale spitalului să fie date peste cap? Potrivit directorului medical, numai bunăstarea poate fi de vină. „Probabil, bolnavii au aflat că spitalul a primit aparatură medicală şi a achiziţionat şi instrumentar nou şi de aceea vin să se opereze aici. Înainte, preferau să meargă la Bucureşti să se opereze“, a spus Fănuţă.

Cele mai multe dintre intervenţiile chirurgicale care se fac la Spitalul de Urgenţă nu necesită anestezie totală, ci rahianestezie, un tip de anestezie parţială, susţin cadrele medicale. Totuşi, se fac şi operaţii care necesită anestezie generală, în special la copii.

Pentru a rezolva cel puţin temporar această criză, conducerea spitalului susţine că a transferat stocul de anestezice din Unitatea de Primiri Urgenţe, achiziţionate cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii Publice, în clinicile spitalului. Stocurile respective ar fi suficiente pentru a rezolva problema bolnavilor cronic până când se vor finaliza licitaţiile pentru medicamente. „Joi, 29 mai, începe licitaţia şi va dura probabil o săptămână până când vom primi medicamentele“, a spus Fănuţă.

Transferul de anestezice de la Urgenţă ar fi trebuit să rezolve, în opinia conducerii spitalului, problemele. Totuşi, sunt clinici în care anestezicele nu au ajuns sau sunt prea puţine, iar medicii susţin că nu pot să opereze bolnavii.

Ce trebuie să facă în această situaţie bolnavii? Conducerea spitalului îi sfătuieşte să mai aştepte.

Costuri

Pacienţilor care necesită intervenţii chirurgicale sub anestezie generală li se administrează anestezicele numite „curare“. Acestea se achiziţionează cuplat cu un antianestezic care se administrează după efectuarea operaţiei, pentru trezirea bolnavului. Costul unei singure doze de anestezic este cuprins între 60 şi 70 de lei. Prin comparaţie, o doză de Xilină, folosită pentru anestezie parţială, costă 0,2 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII