15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSoarta românilor din Italia depinde de primari

Soarta românilor din Italia depinde de primari

Edilii italieni vor verifica îndeplinirea condiţiilor minime de venit şi locuinţă, în funcţie de care străinii pot primi rezidenţa sau pot fi expulzaţi.

Primăriile din Italia pot refuza acordarea rezidenţei pentru cetăţenii UE, dacă aceştia nu îndeplinesc anumite condiţii, iar lipsa permisului de şedere reprezintă unul dintre motivele imperative de ordin public pentru care se poate cere îndepărtarea imediată de pe teritoriul italian a cetăţenilor UE.

Imigranţii români care doresc să rămână în Italia mai mult de trei luni trebuie să se înscrie la Evidenţa Populaţiei, indicând unde stau. În plus, trebuie să facă dovada unui venit legal şi să deţină o asigurare de sănătate care să acopere costurile asistenţei medicale în Italia, potrivit măsurilor anunţate miercuri de guvernul italian.

Ministrul de interne, Roberto Maroni, nu a spus care este suma minimă pentru care imigrantul comunitar poate rămâne în Italia, însă a precizat că venitul acestuia trebuie să fie „adecvat“ şi să-i permită să se întreţină pe sine şi familia. Presa menţionase anterior suma de 900 de euro ca fiind minimul necesar pe care îl are în vedere guvernul italian. În ceea ce priveşte asigurarea medicală, scopul fiind să nu oblige statul italian să-l lase pe respectivul cetăţean în seama sistemului de protecţie socială.

 

Prerogative sporite

 

Noul act normativ va permite primarilor să verifice dacă toţi cetăţenii comunitari îndeplinesc condiţiile pentru a obţine rezidenţa în localitatea respectivă. În cazul în care nu sunt respectate condiţiile în cauză, primarul va putea refuza acordarea rezidenţei, iar acesta devine unul dintre motivele pentru care se va putea solicita îndepărtarea imediată de pe teritoriul italian a cetăţeanului comunitar.

Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege adoptat miercuri de guvernul italian, ceea ce înseamnă că se aplică imediat. Practic, prin noua lege, primarii au primit prerogative sporite. Ei vor verifica atât cerinţele de venit, cât şi cele de locuinţă, iar în cazul în care acestea nu sunt îndeplinite, ei pot refuza dreptul de rezidenţă.

Ministrul de interne a subliniat că măsurile care îi privesc pe cetăţenii comunitari din Italia respectă directiva europeană referitoare la libera circulaţie, iar autorităţile italiene nu fac decât să aplice mai atent cerinţele prevăzute de directivă în ceea ce priveşte rămânerea pe teritoriul naţional a cetăţenilor comunitari.

 

CE analizează

 

Limitarea liberei circulaţii a persoanelor nu se poate face pe criterii de ordine publică, iar expulzările pot fi doar individuale şi în cazuri excepţionale, susţine comisarul european Leonard Orban.

„Limitarea liberei circulaţii a persoanelor nu poate fi făcută plecând de la criterii de ordine publică. Nu este acceptabil acest demers. În ceea ce priveşte pachetul de acte normative adoptat de partea italiană, CE le va analiza în momentul în care vor fi confirmate de Parlament şi, dacă vor exista probleme, Comisia va reacţiona“, a declarat Orban ieri, după întrevederea avută cu premierul Tăriceanu.

Comisarul european a precizat că Directiva 38/2004 – privind dreptul la libera circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora – a fost adoptată în ideea liberei circulaţii a persoanelor, nu spre a crea instrumente pentru expulzarea cetăţenilor UE. „Din acest punct de vedere, vreau să reafirm prevederile Directivei: expulzările se pot face în cazuri absolut excepţionale, numai individual, măsurile trebuie să fie proporţionale şi deplin justificate. Trebuie să existe posibilitatea de a face apel, întâi la instanţele statului care face expulzarea şi ulterior la Curtea Europeană de Justiţie“, a precizat Orban.

Puşcărie pentru tabere ilegale

Noul act normativ italian mai prevede că înfiinţarea de tabere de către străinii aflaţi în situaţie ilegală va fi pedepsită cu închisoarea de la şase luni la trei ani şi cu amendă cuprinsă între 10.000 şi 30.000 de euro, măsură ce pare să-i vizeze direct pe romi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII