17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFinanţiştii, pe urma comisioanelor BNP

Finanţiştii, pe urma comisioanelor BNP

BNP Consulting din Craiova, firma lichidatoare care s-a ocupat de administrarea Societăţii Închidere şi Conservare Mine, din Târgu Jiu, riscă să piardă comisioanele grase pe care se aştepta să le primească.

GORJ. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj a acţionat în judecată societatea BNP Consult din Craiova, pentru a bloca încasarea de către societatea de lichidare a comisioanelor în sumă de aproximativ trei milioane de lei rezultate în urma administrării ICM din Târgu Jiu, care se află în stare de faliment. Gheorghe Paraschivu, directorul DGFP Gorj, a declarat că motivul pentru care s-a făcut acţiunea în instanţa de judecată este că firma craioveană nu a plătit nici un leu la bugetul de stat în contul datoriilor pe care ICM le are, în sumă de 1,9 miliarde de lei, deşi în perioada în care a administrat-o s-au realizat încasări de 40 de milioane de lei: „Motivul acţiunii este că nu s-a achitat nimic la bugetul de stat, cu toate că s-au făcut încasări foarte mari. Aşteptăm decizia instanţei de judecată“, a spus Gheorghe Paraschivu.

BNP Consult nu se mai ocupă de lichidarea societăţii ICM. Adunarea creditorilor ICM a decis schimbarea firmei de lichidare, dar BNP Consult s-a opus şi a contestat în instanţă această decizie, însă, în urmă cu aproximativ trei luni, completul de judecată a respins acţiunea. În locul BNP a fost numită societatea ROVIGO din Bucureşti.

 

BNP, desemnat lichidator printr-o sentinţă suspectă

 

ICM a intrat în faliment în toamna anului trecut. BNP Consult a fost desemnată de judecătorul sindic, din cadrul Tribunalului Gorj, lichidator al ICM, în urma unei hotărâri suspecte.

Mai multe societăţi de profil au depus oferte pentru a se ocupa de lichidarea societăţii, dar instanţa a desemnat firma BNP, deşi cerea cel mai mare comision dintre foarte societăţile, de 10% din încasările realizate.

ICM a luat fiinţă în anul 2004, în urma divizării Companiei Naţionale a Lignitului din Oltenia (CNLO), cel mai mare producător de cărbune din ţară. În urma împărţirii, au fost create Complexurile Energetice Rovinari, Turceni şi Craiova, care au preluat o parte din carierele miniere, precum şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, în subordinea căreia au rămas restul carierelor.

Pe lângă aceste unităţi a mai luat fiinţă ICM, care a preluat datoriile uriaşe pe care CNLO le avea de plătit la bugetul de stat, precum şi sumele la fel de mari pe care le avea de încasat de la mai multe termocentrale, pentru cărbunele livrat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS