29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSistemele de irigaţii, tot nefuncţionale

Sistemele de irigaţii, tot nefuncţionale

Sistemele de irigaţii din judeţul Vâlcea au rămas tot nefuncţionale, în urma întâlnirilor avute de reprezentanţii Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) cu fermierii vâlceni, întrevederi care au avut ca scop constituirea în asociaţii.

 

VÂLCEA. În urma secetei din vara anului trecut, s-a luat decizia ca agricultorii să se constituie în asociaţii, pentru a primii subvenţii cu care să fie puse în funcţiune sistemele de irigaţii vechi. „Am avut multe întâlniri în sudul judeţului, zona Bălceşti, regiune în care sunt cele mai multe sisteme de irigaţii. Am discutat cu primarii, cu oamenii, dar, din păcate, sistemele au rămas în acelaşi stadiu. Nu s-a făcut până acum nici o asociaţie. Până nu sunt aleşi noii primari, nici nu se va face vreuna. O să reluăm discuţiile, să vedem cum vom rezolva situaţia. Problema e că nici primarii nu se implică în această treabă şi nu încearcă să îi convingă pe oameni că sistemele sunt importante“, a declarat Florel Bădele, directorul adjunct al DADR Vâlcea.

Anul acesta s-au semănat în Vâlcea 7.500 de hectare cu grâu şi 45.000 de hectare cu porumb, cam aceleaşi suprafeţe ca şi în 2007. În urma secetei din 2007 şi a nefuncţionării sistemelor de irigaţie, aproximativ 35% din producţia de grâu şi porumb a fost distrusă. „Sistemele pot fi puse în funcţiune doar dacă oamenii se constituie în asociaţii şi vor primi fonduri de la guvern. După ce sunt puse în funcţiune, asociaţiile pot primi subvenţii de la stat, ori, pe baza unor programe, fonduri europene. Problema e că până nu facem aceste asociaţii nu avem cum să dăm drumul la sistemele de irigaţii. Anul acesta am avut noroc că a plouat şi până acum culturile au mers foarte bine. Prognoza meteo spune însă că în iunie şi iulie va fi secetă şi nu ştim cum va fi atunci“, a spus Florel Bădele.

În prezent, singurul sistem modern de irigaţii din Vâlcea prin picurare este în municipiul Drăgăşani, are 100 de hectare şi aparţine unei firme private. În funcţiune mai sunt şi câteva sisteme particulare de dimensiuni mici, în localitatea Voiceşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS