22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDetaşările, marea şansă de a obţine posturi bune

Detaşările, marea şansă de a obţine posturi bune

OLT. 12 mai este termenul-limită pentru detaşările în învăţământ, fiind o şansă nesperată pentru cadrele didactice de a obţine un post bun, fără concurs şi fără emoţii. Teoretic, „detaşarea în interesul învăţământului se face pentru ocuparea unor posturi didactice din grădiniţe, şcoli sau clase alcătuite din elevi capabili de performanţe, la grupe, inclusiv preşcolari, ori din copii cu cerinţe speciale de educaţie, unităţi-pilot, de aplicaţie sau unele deficitare în personal didactic şi pentru asigurarea conducerilor unităţilor de învăţământ, precum şi în funcţii de îndrumare şi control“, spune metodologia, în practică rezolvându-se, de fapt, fără complicaţii, situaţii altfel imposibile.

Pentru acest tip de detaşare, unitatea este cea care solicită un cadru didactic, iar inspectorul şcolar de specialitate face propunerea, dascălul dându-şi acordul scris. Lucrurile s-au întâmplat de prea multe ori invers, profesorii fiind cei care vin cu solicitarea de post, încât cei din sistem presează, pur şi simplu, şcolile să vină cu solicitările.

Pentru cei care nu ştiu calea uşoară, există, în perioada 2-20 iunie, detaşarea la cerere, care se face pe posturile cuprinse într-o listă comunicată din vreme. Pe aceasta sunt posturile cu adevărat nesolicitate, rar fiind vorba de o catedră tentantă. Este totuşi etapa în care titularii „aruncaţi“ de-a valma în judeţ de repartizarea computerizată se pot apropia de domiciliu.

Dacă în urmă cu patru ani numărul de detaşări în interesul învăţământului era în judeţ de câteva zeci, în ultimii ani, acesta a crescut simţitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII