14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBNR saltă iar dobânda-cheie

BNR saltă iar dobânda-cheie

Conducerea Băncii Naţionale a României (BNR) a decis ieri majorarea dobânzii de politică monetară cu jumătate de punct procentual, până la 9,75%, contrar aşteptărilor pieţei, care mizau pe o menţinere, şi a păstrat nivelul actual al rezervelor minime obligatorii cerute băncilor.

Banca centrală a mai anunţat că va continua gestionarea fermă a lichidităţii de pe piaţa monetară prin intermediul operaţiunilor de piaţă, acţiune care se realizează prin activităţi de sterilizare a excesului de lichiditate din piaţa interbancară, în scopul de a menţine dobânzile la nivelul dorit, adică în apropierea dobânzii de politică monetară. De altfel, dobânzile la o zi (overnight) din piaţa monetară, cele mai sensibile la mişcările de tendinţă, se repliaseră de mai multă vreme la niveluri de peste 10% pe an.

BNR urcă dobânda-cheie pentru a cincea oară în şase luni, la un nou nivel maxim al ultimilor doi ani şi opt luni.

 

S-au majorat dobânzile la facilităţile de credit
şi de depozit

 

Consiliul de Administraţie al băncii centrale a mai decis ieri să majoreze dobânda plătită băncilor comerciale la facilitatea de depozit la 5,75% pe an şi a urcat dobânda solicitată băncilor pentru facilitatea de credit – sau credit lombard – la 13,75% pe an. Anterior, dobânda la facilitatea de depozit era de 2% pe an, iar cea la creditul lombard, de 12% pe an. De asemenea, board-ul Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât să majoreze rata dobânzii penalizatoare pentru băncile care au deficit de rezerve minime obligatorii în lei de la 18% la 20,5% pe an, începând cu perioada de aplicare 24 mai – 23 iunie 2008.

A treia decizie importantă a BNR constă în reducerea scadenţei pentru operaţiunile de atragere de depozite de la două săptămâni la una, măsură care va intra în vigoare la următoarea licitaţie pentru operaţiuni de acest tip.

Deciziile au fost luate având în vedere „evoluţiile recente şi perspectivele macroeconomice, precum şi nevoia de a ancora ferm aşteptările inflaţioniste în vederea revenirii cât mai rapide, de o manieră sustenabilă, a dezinflaţiei pe traiectoria pe termen mediu stabilită împreună cu guvernul“, se arată într-un comunicat al BNR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS