28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMasa de Paşte, mai scumpă decât în 2007

Masa de Paşte, mai scumpă decât în 2007

Cu toate că ne confruntăm cu scumpiri, preţul bunătăţilor de Paşte nu a crescut foarte mult faţă de anul trecut.

 

 

 

Ouă roşii, cozonaci, pască, drob, stufat şi friptură de miel sunt numai câteva dintre preparatele cu care craiovenii aşteaptă Paştele. Gospodinele scot în această perioadă sume frumuşele din buzunar pentru cumpărarea lor.

În aşteptarea mieilor vii pe piaţa craioveană, în galantare, carcasele de miel se comercializează de câteva săptămâni. În funcţie de locul de unde le cumpăraţi, acestea se vând cu preţuri cuprinse între 17 şi 19 lei/kg, în uşoară creştere faţă de anul trecut, când preţul lor pleca de la 15 lei/kg, dar în scădere faţă de 2006, când carnea de miel a ajuns şi la 20 de lei/kg. Carnea de oaie se vinde doar cu 9 lei/kg. Pentru persoanele foarte ocupate, în magazine există drob gata pregătit, la un preţ de aproximativ 17 lei/kg.

 

Vopseaua de ouă costă între 0,35 şi 6 lei pachetul

 

Masa de Paşte nu se rezumă însă numai la preparate din carne. Ouăle, care sunt la mare căutare în această perioadă, au preţuri pornind de la 0,45 lei/bucata. Vopseaua este tot mai diversificată, cu preţuri pornind de la 0,35 de lei şi ajungând până la 5-6 lei. Hârtia-ornament se vinde cu aproximativ patru lei. Persoanele foarte ocupate, care nu au timp să stea în bucătărie, pot cumpăra ouă gata vopsite, la un preţ de aproximativ 7,5-8 lei cutia de zece bucăţi.

 

Preţuri asemănătoare cu anul trecut

 

Şi cum de pe masa de Paşte nu poate lipsi cozonacul, oferta este diversificată, preţurile variind, ca şi anul trecut, între trei şi zece lei, în funcţie de magazin sau patiserie.

Pentru cei mai puţin conservatori există cozonacul italian (panettone), al cărui preţ variază între patru (faţă de minimum şapte anul trecut) şi peste 20 de lei bucata. În ceea ce priveşte prăjiturile, preţul variază între 8 şi 27 de lei/kg.

Surpriza sezonului o constituie vinul, al cărui preţ porneşte anul acesta de la 3,49 lei sticla de 0,75 litri, dar poate ajunge la 60-70 de lei.

 

Cumpărături pe ultima sută de metri

 

Cu riscul de a sta ore în şir la coadă şi de a se înghesui, ca şi în anii trecuţi, oltenii lasă pe ultima sută de metri cumpărăturile. „A fost mai aglomerat sâmbătă şi duminică. Există promoţii la toate produsele de Paşte, iar craiovenii au început să facă unele cumpărături de săptămâna trecută. Există produse, carnea şi organele de miel şi cozonacii, pe care toată lumea vrea să le cumpere în apropierea sărbătorilor, pentru a fi cât mai proaspete“, a declarat Gelu Nedelcu, directorul real,- Hypermarket.

Comportamentul craiovenilor a fost sesizat şi de micii întreprinzători. „Nu au început să-şi facă provizii cu fructe şi legume. Din experienţa anilor trecuţi, ştim că vin în ultimele zile – vineri, sâmbătă“, a declarat Mariana Purcaru, patroana unei societăţi comerciale din Piaţa Centrală. Unii comercianţi pun situaţia pe seama faptului că mulţi craioveni au renunţat să-şi cumpere cele necesare din piaţă. „Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se cumpără foarte puţin. Cei mai mulţi îşi fac cumpărăturile din marile magazine“, a spus Geta Zaharia, comerciantă.

 

Masa de Paşte costă minimum 120 de lei

O familie formată din trei persoane va face cumpărături minime de aproximativ patru kilograme de carne, aproximativ 70 de lei, verdeaţă pentru drob şi stufat – zece lei, un kilogram de roşii şi unul de castraveţi, 10-12 lei, ouă şi vopsea, circa 10 lei, un cozonac, 6 lei, şi o sticlă de vin, 4 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII