5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjVânătorii gorjeni caută vulpile turbate

Vânătorii gorjeni caută vulpile turbate

Vânătorii gorjeni au început să împuşte vulpile turbate. Măsura a fost luată după ce în judeţul Gorj au fost depistate peste 50 de focare de rabie, de la începutul anului şi până în prezent.

 

 

GORJ. Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj a demarat ample acţiuni de împuşcare a vulpilor din judeţ. Acţiunea este întreprinsă cu scopul de a reduce pericolul extinderii focarelor de rabie, boala reprezentând un pericol pentru locuitori. Prima acţiune a avut loc în ultimele trei zile ale săptămânii trecute, fiind împuşcate şase vulpi. Cadavrele acestora au fost duse de vânători la Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Gorj, unde au fost efectuate analizele de laborator. Potrivit directorului DSV Gorj, Ion Iliuţă, în cazul în care rezultatele analizelor de laborator vor arăta existenţa rabiei, vor fi luate măsuri de vaccinare antirabică atât a animalelor, cât şi a populaţiei din zonele respective. „Avem de analizat zece vulpi, din care şase care au fost împuşcate de vânători. Celelalte patru au fost găsite moarte şi aduse de oameni pentru a fi supuse analizelor de laborator. Acţiunea comună va continua la sfârşitul săptămânii, iar vulpile ce vor fi împuşcate vor fi supuse analizelor de laborator“, a spus Ion Iliuţă.

 

Vânătoarea va continua

 

Potrivit directorului AJVPS Gorj, Niculaie Tonca, au avut loc acţiuni de vânătoare în zece fonduri, printre care s-au numărat Valea cu Apă, Padeş, Leleşti, Târgu Cărbuneşti: „Vom continua seria acţiunilor de vânătoare. Vom trece la împuşcarea vulpilor, iar acestea vor fi analizate în laborator pentru a stabili care este situaţia. Dacă analizele efectuate vor arăta că rabia s-a extins, se vor lua măsurile de rigoare, astfel încât să eradicăm boala ce ar putea afecta sănătatea animalelor şi a populaţiei judeţului Gorj“.

DSV a avertizat primarii asupra măsurilor ce trebuie întreprinse ca urmare a creşterii alarmante, pe teritoriul judeţului, a cazurilor de rabie. Celor 70 de primari gorjeni li se solicită să sprijine serviciile sanitar-veterinare în gestionarea rabiei, prin aplicarea, în localităţile în care a fost declarat focarul, a planului de asanare. Se recomandă conştientizarea proprietarilor de animale asupra pericolului pe care îl reprezintă rabia, aceştia trebuind să evite accesul în pădure după lăsarea serii, să împiedice ieşirea câinilor şi pisicilor în afara gospodăriilor, să accepte vaccinarea de urgenţă a câinilor însoţitori de turme de animale la păşunat etc.

 

Măsuri de prevenire şi în cadrul ASP Gorj

 

Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj a luat măsuri de precauţie în ceea ce priveşte rabia. Potrivit directorului ASP Gorj, medicul Mariana Sfichi, a fost realizată o rezervă de vaccin şi ser antirabic: „Am făcut un stoc de 2.500 de doze de vaccin antirabic şi 50 de flacoane de ser antirabic. Trebuie să fim pregătiţi pentru orice eventualitate, deşi până în prezent nu au fost cazuri de oameni muşcaţi de vulpi turbate. Rezerva antiepidemică este acum completă, însă sperăm că nu va fi nevoie de intervenţia noastră“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS