20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOseminte umane, găsite în centrul municipiului Târgu Jiu

Oseminte umane, găsite în centrul municipiului Târgu Jiu

Mai multe fragmente de oseminte umane au fost descoperite în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, cu ocazia lucrărilor de amenajare peisagistică a centrului municipiului. Înainte de anul 1870, aici a fost cimitirul oraşului.

 

GORJ. Resturile de oseminte au fost găsite de muncitorii celor două firme care se ocupă de efectuarea lucrărilor de modernizare a zonei centrale a municipiului Târgu Jiu. „De când au început lucrările, am găsit bucăţi de oase. Peste tot am găsit, cam la o jumătate de metru“, a spus Gheorghe Dumitriu, de 45 de ani, muncitor.

Lucrările de înfrumuseţare a centrului municipiului Târgu Jiu au început pe 15 martie şi vor dura doi ani. Modernizarea Pieţei Prefecturii, unde se află sediul Palatului Administrativ şi Catedrala „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil“, constituie prima etapă a proiectului. Potrivit istoricilor, pe locul unde în prezent se află Piaţa Prefecturii, zona zero a municipiului, a fost înainte de 1870 cimitirul oraşului.

Dumitru Dumitraşcu, preotul paroh la Catedrala „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil“, a precizat că osemintele găsite vor fi reînhumate în cimitir, ocazie cu care va avea loc şi o slujbă religioasă.

 

Şantier de cercetare arheologică

 

Fragmentele de oseminte găsite au fost ridicate de specialiştii Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu“, care au deschis, în paralel, în zona respectivă, un şantier de cercetare arheologică. Gheorghe Calotoiu, directorul adjunct al Muzeului Judeţean, a spus că s-au găsit fragmente de craniu şi mandibulă: „Se efectuează săpături preventive în jurul bisericii, pentru a se putea efectua lucrările de modernizare a centrului oraşului. S-au găsit oseminte umane, care constau în fragmente de craniu, o parte de mandibulă, oase de la membrele inferioare şi superioare. Aceste cercetări vor continua şi în săptămâinile viitoare, pentru că se vor face lucrări de o parte şi de alta a bisericii“.

Olimpia Bratu, directoarea Direcţiei pentru Cultură Gorj, a precizat că este normal să se găsească oseminte, pentru că, până în jurul anului 1964, morţii erau îngropaţi în jurul bisericilor.

 

Arheologii speră să găsească şi alte vestigii medievale

 

Potrivit specialiştilor Muzeului Judeţean, cimitirul din Piaţa Prefecturii a funcţionat până în anul 1870, când s-a dat în folosinţă actualul cimitir municipal. Gheorghe Calotoiu speră că în zona zero a oraşului se vor găsi şi alte vestigii ale epocii medievale: „Sperăm că vom descoperi ţiglă şi cărămizi provenite din diferite construcţii, pentru că lângă Catedrală se presupune că a existat şi o şcoală de preoţi şi că pe temelia actualei biserici a fost una mai veche“.

Potrivit directorului adjunct al Muzeului Judeţean, în urmă cu 30 de ani, tot în jurul Catedralei din Piaţa Prefecturii, s-a mai descoperit un craniu. „Au fost găsite atunci, tot cu ocazia unor lucrări de amenajare, un craniu, o cărămidă şi un pieptene. Se presupune că a fost al unui călugăr“, a adăugat Gheorghe Calotoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS