5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSNLO se află în blocaj financiar

SNLO se află în blocaj financiar

GORJ. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) se află în blocaj financiar din cauza datoriilor uriaşe pe care le are de încasat de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin şi Complexul Energetic (CE) Craiova. SNLO are de primit de la cele două unităţi 200 de milioane de lei, reprezentând contravaloarea cărbunelui livrat, dar neachitat. RAAN are de achitat cea mai mai mare restanţă, în valoare de aproximativ 130 de milioane de lei, în timp ce CE Craiova datorează SNLO 70 de milioane de lei.

Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie (FNME) şi al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), a spus că SNLO se află într-un blocaj financiar mai mare decât cel înregistrat în urmă cu patru ani, când fosta CNLO s-a divizat: „Blocajul financiar de acum este mai grav decât cel din 2004, când s-a «spart» CNLO (fosta Companie a Lignitului Oltenia – n.r.) pentru că datoriile erau atunci de 1,4 miliarde de lei acumulate în 14 ani, iar acum au ajuns la 130 de milioane de lei în doar trei ani. SNLO a ajuns acum să facă un împrumut în bancă pentru a-şi achita salariile şi a face alte plăţi către diverşi furnizori“. Condescu l-a acuzat pe ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, că nu a respectat protocolul încheiat cu FNME, în care se promitea că datoriile vor fi plătite şi blocajul se va rezolva.

 

Plăţile au ajuns la nivelul lunii iulie

 

Potrivit conducerii SNLO, unitatea a livrat, anul trecut, către RAAN o cantitate de cărbune de 3,7 milioane de tone, dar nu a achitat decât o mică parte din acesta.

Eugen Davidoiu, directorul general al SNLO, a spus că nivelul plăţilor a ajuns abia la nivelul lunii iulie a anului trecut: „Sunt cu plăţile la nivelul lunii iulie a anului trecut. Au plătit în urmă cu două sau trei săptămâni zece milioane de lei“.

SNLO a încheiat un contract cu RAAN pentru furnizarea, în anul 2008, a unei cantităţi de 4,2 milioane de tone de cărbune. De la început anului şi până acum
s-a livrat o cantitate de 721.000 de tone, pentru care nu s-a plătit nimic. SNLO a acţionat în judecată RAAN pentru plata cărbunelui livrat, dar neachitat. Cele două unităţi au încheiat mai multe protocoale pentru plata eşalonată a datoriilor, care însă nu au fost respectate. Reprezentanţii SNLO au cerut însă ca ultima înţelegere încheiată să fie menţionată în sentinţa judecătorească ce va fi emisă şi să fie învestită cu titlu executoriu.

 

Condescu solicită intrarea în faliment a RAAN

 

În schimb, liderul de sindicat, Marin Condescu, a cerut ca SNLO să ceară intrarea în faliment a RAAN, pentru că datoriile depăşesc de două ori valoarea capitalului social. Acesta consideră ca este singura soluţie pentru recuparea datoriilor. Condescu susţine că la mijloc sunt şi anumite interese, atâta timp cât RAAN achiziţionează cărbune din Serbia, pe care îl plăteşte imediat.

Eugen Davidoiu spune că nu poate să ceară intrarea în faliment a unei societăţi de activităţi nucleare, existând şi alte măsuri pentru plata restanţelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS