5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLicenţa - în lei, doctoratul - în euro

Licenţa – în lei, doctoratul – în euro

Cadrele didactice din mediul universitar craiovean vor avea mai mulţi boboci de numărat în această toamnă. Ministerul Educaţiei a scos pe piaţă un număr mai mare de locuri bugetate la licenţă, master şi doctorat pentru anul universitar 2008-2009.

 

Absolvenţii de liceu care vor să urmeze cursurile universităţilor craiovene au primit din partea Ministerului Educaţiei un mărţişor consistent. Numărul de locuri bugetate pentru licenţă a crescut cu 3%, cel pentru master, cu 1,5%, iar cel de la doctorat s-a dublat. Universităţii din Craiova i-au fost alocate 2.980 de locuri bugetate pentru licenţă, dintre care 25 pentru absolvenţii de liceu de etnie romă şi 20 pentru absolvenţii din Republica Moldova. Pentru master, universitatea craioveană a primit 673 de locuri pentru absolvenţii de facultate care au terminat patru ani şi 870 de locuri pentru cei cu trei ani. „Numărul de locuri bugetate pe care le-am primit în acest este mai mare decât în anii trecuţi, cu 3% mai mult pentru licenţă şi cu 1,5% pentru master. Nu am repartizat încă numărul de locuri pe facultăţi şi nici nu am stabilit în Senatul Universităţii numărul de locuri cu taxă“, a explicat Ion Vladimirescu, rectorul Universităţii din Craiova.

Doctorate pe bani europeni

O situaţie specială se înregistrează în acest an la doctorat, unde pentru cele 65 de locuri finanţate de la buget ministerul nu a acordat nici o bursă. „Anul trecut, am avut 34 de locuri, dintre care 16 burse, adică doctoranzii aveau salarii de preparator şi contract de muncă. În acest an nu am mai primit nici o bursă, dar putem solicita finanţări prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resuselor Umane“, a precizat Vladimirescu. Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova are 210 locuri bugetate pentru Facultatea de Medicină şi 80 de locuri cu taxă. La Facultatea de Medicină Dentară sunt 30 de locuri la buget şi 20 cu taxă, la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală, absolvenţii de liceu au posibilitatea să candideze pe 80 de locuri bugetate şi 70 cu taxă, iar la Facultatea de Farmacie sunt în anul universitar 2008-2009 30 de locuri la buget şi 30 la taxă.

Universitatea Bucureşti şi „Babeş Bolyai“ din Cluj, campioane la boboci

Pentru toate universităţile de stat româneşti, Ministerul Educaţiei a aprobat aproximativ 62.000 de locuri pentru licenţă, 34.140 de locuri bugetate pentru masterat şi aproximativ 3.000 pentru doctorat. Cele mai multe locuri au fost alocate Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca (UBB), respectiv 4.800, Universităţii „Politehnica“ din Bucureşti (UPB), 4.750, iar Universităţii din Bucureşti, 4.460. Cei mai puţini boboci în următorul an sunt la Universitatea de Teatru din Târgu Mureş, care a primit 50 de locuri, şi la Academia Naţională de Informaţii şi cea Navală din Constanţa, care au câte 40 de locuri. Cele mai multe locuri la master au fost alocate de Ministerul Educaţiei Universităţii Bucureşti, respectiv 3.400, şi UBB Cluj-Napoca, 2.170 de locuri. Cei mai mulţi doctoranzi înscrişi în anul I vor avea Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, fiecare cu câte 310, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cu 200, şi Universitatea Tehnică de Construcţii din Cluj-Napoca, 169. Cel mai mic număr de doctoranzi înscrişi în anul I, pe locuri subvenţionate de stat, îi vor avea Universitatea „Petru Maior“ din Târgu Mureş, respectiv opt, Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa şi Universitatea Maritimă din Constanţa, cu câte şase masteranzi, şi Universitatea de Teatru din Târgu Mureş, cu cinci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII