10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMagistraţi fără concurs

Magistraţi fără concurs

Consilierii juridici, notarii şi profesorii universitari în specialitate juridică, având o vechime în profesie de cel puţin zece ani, pot intra în magistratură fără concurs, doar pe baza unui interviu.

Comisia juridică a Senatului a luat în discuţie marţi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 100/2007 pentru modificarea unor acte în domeniul justiţiei. Ministerul Justiţiei eliminase prevederile referitoare la intrarea în magistratură fără concurs a unor categorii, însă senatorii cu considerat că ele ar trebui reintroduse.

S-a preluat textul Legii nr. 303/2004, potrivit căruia persoanele care au îndeplinit funcţia de judecător sau procuror cel puţin zece ani şi care şi-au întrerupt activitatea din motive neimputabile se pot întoarce în magistratură, fără concurs, în funcţia de judecător sau procuror.

În plus, persoanele menţionate anterior pot fi numite la instanţe sau Parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat, cu excepţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Acces în magistratură, doar cu interviu

 

Persoanele care au îndeplinit funcţia de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cel puţin zece ani şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, precum şi avocaţii, consilierii juridici, notarii şi profesorii universitari în specialitate juridică având o vechime în profesie de cel puţin zece ani pot fi numiţi, fără concurs, la judecătorii sau Parchetele care funcţionează pe lângă acestea. Prin acest text, au fost introduse categoriile consilierilor juridici, ale notarilor şi ale profesorilor universitari de specialitate juridică pentru a beneficia de aceleaşi drepturi ca şi avocaţii.

Persoanele care îndeplinesc condiţiile menţionate anterior prin cumularea vechimii în funcţia de judecător, procuror sau în profesia de avocat, consilier juridic, notar şi profesor universitar pot fi numite judecător sau procuror, fără concurs, la instanţe sau Parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat, cu excepţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar în vederea numirii în funcţia de judecător sau procuror vor susţine un interviu în faţa secţiei corespunzătoare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedinta CSM, Lidia Bărbulescu, a precizat că nu este de acord cu introducerea categoriei consilierilor juridici, dar votul Comisiei a validat această categorie. Pentru a se exclude situaţiile în care unele persoane ar intra în magistratură doar pentru a beneficia de pensia mai bună, Comisia a aprobat introducerea unui amendament prin care beneficiari ai prevederilor nu pot fi decât cei care depun cererea de intrare în magistratură cu cel puţin zece ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS