10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPatru parcuri noi în Dolj

Patru parcuri noi în Dolj

Etapa a II-a a programului de finanţare a parcurilor din fonduri guvernamentale de mediu s-a încheiat joi, 31 ianuarie. După Giubega, alte trei primării din Dolj au depus proiecte pentru amenajarea de spaţii verzi. Autorităţile din Craiova nu se arată nici de această dată interesate.

 

 

 

Tragerea pentru acordarea fondurilor nerambursabile de mediu pe 2008 s-a încheiat joi la poziţia 313. În programul naţional de protecţie a mediului prin înfiinţarea de parcuri şi reabilitarea celor existente s-au înscris în acest an de două ori mai mulţi solicitanţi decât în 2007. Anul trecut, dintre cele 160 de proiecte depuse la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile au fost aprobate 102, pentru care guvernul a deblocat 59 de milioane de lei. În 2008, cursa este mult mai strânsă, cei 313 luptându-se pentru 60 de milioane de lei, cât le-au fost alocate printr-o hotărâre de guvern de pe 23 ianuarie. „Trei localităţi din Dolj au depus proiecte pentru finanţarea realizării de parcuri în 2008: Filiaşi, Şimnicu de Sus şi Goicea. La închiderea sesiunii, au fost inventariate 313 dosare. Sigur că vor fi acceptate şi documentaţiile care sosesc prin poştă cu data plecării înainte de termenul de 31 ianuarie“, a declarat Gabriel Petrică Ion, consilier în MMDD.

În total, patru localităţi din Dolj pot beneficia de bani pentru parcuri, una câştigând încă de anul trecut dreptul de a accede la fondurile gratis. Suma maximă pe care o poate primi o localitate este de două milioane de lei pentru înfiinţarea unui parc, un milion de lei pentru extinderea lui şi 700.000 de lei pentru reabilitare. Craiova nu se află pe listele de candidaţi, autorităţile considerând că în Bănie este destul spaţiu verde.

 

Avem verdeaţă cât cuprinde!

 

Conform informaţiilor deţinute de primarul Craiovei, Antonie Solomon, în Bănie, suprafaţa pe cap de locuitor care trebuie asigurată de autorităţi depăşeşte cu mult baremul impus de MMDD. „Este mai mult spaţiu verde decât spune Ministerul Mediului că ar trebui să avem, adică peste 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor“, a spus edilul-şef. Adică în Craiova sunt peste 680 de hectare de spaţii verzi amenajate şi întreţinute (nu bălării pline de gunoaie sau terenuri încă verzi retrocedate, cărora li s-a schimbat deja destinaţia în zone construibile!), de care mulţi craioveni habar nu au. Şi dacă Bănia tot e plină de verdeaţă, ce mare brânză două milioane de lei, a mai spus supărat primarul Craiovei: „Ministerul ne-ar da 20 de miliarde, ce să spun! Asta face ministerul (MMDD – n.r.)“. Până la închiderea ediţiei, compartimentele specializate ale municipalităţii nu ne-au putut arăta unde sunt cele peste 680 de hectare de spaţiu verde, iar administratorul lor, directorul Ion Petre, de la RAADPFL, a pus că nu ştie care sunt acelea, să întrebăm tot la primărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII