5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJandarmii, la sfârşit de an

Jandarmii, la sfârşit de an

Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova a tras linie pentru încheierea bilanţului activităţii din 2007. Sfârşitul anului marchează o premieră pentru jandarmii craioveni, un program-proiect desfăşurat pe baza colaborării cu licee din municipiu pentru educarea tinerilor în spiritul respectării legii şi pentru combaterea violenţei în şcoli.

Programul intitulat „Jandarmul – Prietenul celor care respectă legea“ se desfăşoară în trei etape, prin încheierea de parteneriate cu licee din zona de competenţă a Grupării Mobile de Jandarmi Craiova. Are ca scop prevenirea delincvenţei juvenile prin prezentarea unor materiale video elevilor, care să scoată în evidenţă efectele faptelor antisociale şi consecinţele acestora asupra viitorului lor. Prima etapă a început pe 26 noiembrie 2007 şi se va încheia pe 31 ianuarie 2008. Elevii de liceu vor avea de învăţat nu doar din materialele video, ci şi din prezentarea unor cazuri reale de tineri cu dosare pe rol, de la care vor putea să afle ce înseamnă să fii cercetat pentru comiterea unei infracţiuni. Jandarmii vor susţine şi cursuri de pregătire juridică a elevilor, un domeniu care lipseşte din programa şcolară şi care este important pentru sensibilizarea tinerilor faţă de litera legii, conform lt. col. dr. Constantin Florea, adjunctul şefului Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

 

Exerciţii demonstrative şi concurs pentru elevi

 

A doua etapă a acestui program, desfăşurată în perioada 1 februarie – 15 martie 2008, va face cunoscute elevilor din clasele a XII-a instituţiile de învăţământ în care jandarmii se pregătesc, condiţiile de admitere, precum şi avantajele şi dezavantajele unei cariere în uniforma bleu-jandarm.

În a treia etapă, începând cu 15 martie până pe 2 iunie, 20 de elevi din fiecare liceu vor fi desemnaţi pentru a vizita sediul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova şi Complexul de Instruire şi Pregătire Sportivă, unde vor cunoaşte activităţile şi atribuţiile specifice unităţii, vor asista la exerciţii demonstrative de intervenţie. Toţi elevii participanţi în acest program educativ vor primi diplome şi materiale promoţionale. În plus, primii clasaţi într-un concurs pe tema cunoştinţelor acumulate în etapele anterioare, intitulat „Tu decizi. Vreau să fiu jandarm pentru o zi“, vor participa la o misiune alături de un echipaj auto de jandarmi. Deocamdată, nouă licee din Craiova au semnat un protocol de colaborare cu jandarmii pentru acest program-proiect. „Aşteptăm şi alte licee interesate să semneze protocolul de colaborare. Interesul nostru este ca, împreună cu conducătorii şcolilor, să facem ordine în zona instituţiilor de învăţământ“, a declarat col. Constantin Ion, şeful Grupării Mobile de Jandarmi Craiova.

 

Bilanţ 2007

 

În urma misiunilor desfăşurate pe parcursul acestui an, jandarmii au aplicat 1.868 de avertismente scrise, 1.090 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 254.759 de lei, au constatat 771 de infracţiuni şi au prins 660 de autori. De asemenea, au prins şi un urmărit local.

În perioada 16-28 octombrie, efective din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Craiova au participat la „Exerciţiul naţional de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear în afara amplasamentului, la Centrala Nuclearo-Electrică Kozlodui – OLTENIA 2007“, în cooperare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi poliţişti din cadrul IPJ Dolj. Exerciţiul a avut ca obiectiv verificarea capacităţii de reacţie a autorităţilor administraţiei publice centrale, locale şi a forţelor de intervenţie pentru conducerea acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor accidentului nuclear.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS