10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPomana porcului i-a băgat în spital

Pomana porcului i-a băgat în spital

Patru copii şi 12 adulţi au ajuns în stare gravă la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean din Turnu Severin, după ce au mâncat carne dintr-un porc bolnav.

Invitaţii unei familii la pomana porcului au ajuns la spital după ce au mâncat carne prăjită. 16 persoane din Mehedinţi s-au infestat cu parazitul Trichinella spiralis din carnea unui porc bolnav de trichineloză. O familie din Colibaşi, localitate situată la 10 kilometri de Drobeta Turnu Severin, şi-a tăiat porcul înainte de sărbătoarea Ignatului şi a chemat la masă mai multe rude şi vecini din sat. După ce au terminat de mâncat, medicul veterinar de la secţia de testarea a probelor biologice, din comuna Malovăţ, i-a sunat pe oameni şi le-a spus că alimentele pe care tocmai le consumaseră erau infestate.

„Terminaserăm de mâncat, eram 16 persoane la masă şi eram toţi veseli că a nins şi am tăiat porcul. A venit vecina şi ne-a spus că a sunat medicul din sat şi a spus să nu mâncăm carne că porcul nostru este bolnav. Vă daţi seama ce a urmat, jale mare“, a declarat Gabriel Bocin, ginerele soţilor Croşoveanu.

Proprietarii porcului dau vina pe medicul veterinar şi pe asistentă, care, spun ei, i-au păcălit cu primele analize ale porcului şi din acest motiv s-au pus la masă.

„Am crescut porcul ăsta de când sugea la ţâţa lu mă-sa, şi poate noi nu am mâncat pâine, dar lui i-am dat să crească mare. Acum am aflat că era bolnav şi ne-a îmbolnăvit şi pe noi, şi pe copiii noştri“, spuneau soţii Petre şi Constanţa Croşoveanu

 

Tratament de şapte zile

 

Fiica familiei îmbolnăvite spune că va da medicul veterinar în judecată.

„Eu am fost la analize, am plătit 10 lei şi după o jumătate de oră a ieşit din cabinet asistenta medicului veterinar Stoican Istrate şi ne-a urat sărbători fericite şi să mâncăm porcul sănătoşi, că analizele sunt bune. Am plecat, am mâncat şi apoi am aflat că ne-am infestat cu trichineloză“, a declarat Veronica Croşoveanu.

Aceeaşi poveste este susţinută şi de ginerele soţilor Croşoveanu, care a auzit şi el discuţia asistentei cu cumnata lui.

„Aşa i-a spus asistenta, carnea este bună de mâncat, iar acum suntem cu copii mici prin policlinică, bolnavi toţi“, a spus Sebastian Potocean.

Medicul veterinar a spus că nu are nici o vină. „Fata a venit şi nu a stat până la ieşirea analizelor, a plecat după ce a plătit şi s-au pus la masă fără acordul meu. De îndată ce au ieşit analizele, am sunat la vecinii lor şi le-am spus că porcul trebuie ars şi să nu mănânce nimeni că are trichineloză“, a spus medicul veterinar Stoican Istrate.

Cu mic, cu mare, familia Croşoveanu, dar şi rude din Severin şi câţiva vecini au mers la medic, care le-a prescris un tratament de şapte zile şi după analizele viitoare se va decide rămânerea lor în spital sau continuarea tratamentului la domiciliu.

„Boala are o perioadă de incubaţie de şapte zile, timp în care se administrează un tratament adecvat. Numai după cele şapte zile se poate hotărî cine rămâne internat şi cine nu“, a declarat directoarea ASP Mehedinţi, Stela Firu.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare s-au autosesizat şi, după prelevarea a noi probe din porcul sacrificat, vor arde animalul şi resturile le vor îngropa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU