10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia a semnat Tratatul de Reformă al UE

România a semnat Tratatul de Reformă al UE

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Tăriceanu şi ministrul de externe Cioroianu au semnat ieri, în numele României, la Lisabona, Tratatul de Reformă al UE, primul tratat adoptat în cadrul Europei unificate şi, totodată, primul pe care România îl semnează în calitate de stat membru UE.
Ceremonia de semnare a tratatului a avut loc la Mănăstirea Dos Jeronimos din Lisabona, capitala Portugaliei, care deţine preşedinţia Uniunii Europene.
Uniunea Europeană va avea personalitate juridică unică, se extind competenţele Parlamentului European, dar creşte şi rolul legislativelor naţionale. Totodată, se instituie o politică externă şi de securitate comune.
Una dintre cele mai importante schimbări este eliminarea principiului consensului în adoptarea deciziilor, în favoarea votului cu dublă majoritate. Începând cu 2014 sau, cel mai târziu, cu 2017, intră în funcţiune votul cu dublă majoritate, care înseamnă că 55% dintre statele membre, dar care reprezintă 60% din populaţia UE, pot lua decizii referitoare la toţi. Tot din 2014, Comisia Europeană va funcţiona cu doar 2/3 reprezentare a statelor, adică doar 2/3 din state vor avea prin rotaţie comisari.
UE va avea de acum un preşedinte, cu mandat de doi ani şi jumătate, ce poate fi prelungit încă o dată.
De asemenea, pentru realizarea unei politici comune de securitate, Uniunea va avea un înalt reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate, cu rang de vicepreşedinte al Comisiei Europene, ales după mecanismele prin care se aleg şi comisarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU