25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutorităţile, pe urmele doljenilor fără acte

Autorităţile, pe urmele doljenilor fără acte

Doljenii fără acte de identitate au posibilitatea în următoarea perioadă să-şi facă buletin chiar la ei acasă. Pentru că numărul cetăţenilor fără documente este tot mai mare în Dolj, autorităţile vor realiza un laborator mobil de eliberare a actelor, cu care vor merge în comunităţile din judeţ.

Două proiecte ce îşi propun reducerea numărului persoanelor care nu beneficiază de acte de identitate vor fi implementate în următoarea perioadă în Dolj. Potrivit autorităţilor, cu toate că Doljul este primul judeţ din ţară care a înfiinţat servicii publice de evidenţă a persoanelor în 31 de comunităţi, 13.000 de cetăţeni ajung anual în situaţia de a nu avea acte de identitate fie pentru că nu au făcut cerere la vârsta de 14 ani, fie pentru că nu s-au prezentat la ghişee pentru preschimbarea lor.

Laborator mobil pentru doljenii netransportabili

Primul dintre proiectele pe care autorităţile judeţene doresc să le implementeze în următoarea perioadă vizează eliberarea actelor pentru persoanele în vârstă sau netransportabile. În cadrul proiectului în valoare de 63.400 de euro, o maşină al cărei interior va fi modificat şi transformat în laborator mobil de eliberare a documentelor de identitate va merge în anumite comunităţi, stabilite anterior pe baza solicitărilor autorităţilor locale, pentru a ajuta peste 30.000 de persoane să-şi ia carte de identitate.

Marin Stănică, directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă Informatizată a Persoanei, a declarat că proiectul va fi implementat cu ajutorul primăriilor, care vor strânge cererile de eliberare a documentelor şi le vor transmite Direcţiei. „Încercăm să fim aproape de cetăţeni direct sau prin intermediul autorităţilor locale şi să eliberăm aceste acte, pentru că din 2004 au apărut localităţi noi, iar oamenii au nevoie de acte. E vorba şi de 5.750 de persoane netransportabile şi 32.600 reprezentând populaţie îmbătrânită“, a spus Stănică. Directorul a adăugat că, din cei 550.000 de doljeni care au acte de identitate, doar 60% au carte de identitate, în timp ce 40% deţin buletin, act care nu se mai eliberează din 2003.

Acte pentru romii din cartierele Craiovei

Cel de-al doilea proiect pentru care autorităţile au câştigat finanţare de 55.000 de euro vizează populaţia romă din judeţul Dolj, numărul cetăţenilor din această etnie care nu deţin nici un fel de acte fiind extrem de ridicat. Ileana Măjină, directoarea Direcţiei de Afaceri Europene din Consiliul Judeţean, a declarat că proiectul, realizat în parteneriat cu Primăria Craiova, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei, Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Craiova şi ONG-uri care sprijină îmbunătăţirea traiului cetăţenilor de etnie romă, are ca scop eliberarea de acte pentru 2.100 de persoane numai din comunităţile rome din judeţ. „Am colaborat cu ONG-uri care au mers în teren pentru a face o estimare a celor care au nevoie de acte. Se suportă prin proiect şi toate costurile eliberării actelor, ceea ce înseamnă că oamenii nu vor mai avea motiv să spună că nu îşi fac acte. S-a stabilit că se vor elibera acte în comunităţile rome din cartierele Hanul Roşu – Faţa Luncii – Catargiu, Făcăi – Romaneşti şi Brestei – Cernele din Craiova şi din localităţile Băileşti, Calafat, Filiaşi, Segarcea şi Amărăştii de Jos, în satul Ocolna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS