23.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIMM-urile au scăpat de primul val al recesiunii UE

IMM-urile au scăpat de primul val al recesiunii UE

Previziunile sumbre, care pronosticau dispariţia a 40-60% din IMM-uri după aderare, nu s-au adeverit. Adevăratele efecte se vor vedea după o analiză amănunţită de final de an.

Anul trecut, analiştii economici se întreceau în pronosticuri pesimiste privind soarta întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) româneşti după aderarea României la UE. Aceştia susţineau că IMM-urile sunt slab dezvoltate, nu au experienţă şi capital de lucru şi nu pot face faţă mediului concurenţial din Comunitatea Europeană. Pronosticul era că 40-60% din aceste întreprinderi vor dispărea urgent, golul de pe piaţă fiind umplut de firme cu capital străin. Previziunile pesimiste nu s-au adeverit, cel puţin aşa spun datele în Dolj. O situaţie exactă a efectelor va apărea spre finalul anului, când se va trage linie şi se vor analiza rezultatele.

Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), spune că una dintre explicaţii este aceea că încă nu a venit data scadenţei pentru termenele şi condiţiile impuse de UE. „Eu nu eram aşa de pesimist în privinţa efectelor aderării. Am dat un pronostic de dispariţie de maximum 30%, dar se pare că până acum procentul este de sub 10%. Mai au timp să se adapteze. Inclusiv în cazul condiţiilor de mediu sunt termene până în 2010. Problema nu este neapărat că vin firme puternice în ţară, ci că, o dată cu libera circulaţie a mărfurilor, intră produse mai ieftine ca ale noastre. Până acum, ritmul de dispariţie a acestor firme este normal. Altele le iau locul pe piaţă“, a declarat Cristea. Rata scăzută a dispariţiilor de firme este confirmată şi de Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Dolj. „Comparativ cu anul trecut, numărul de radieri de firme a scăzut. În 2006, au fost radiate 3.093 de firme, din diferite motive. În anul în curs, sunt 1.034 de radieri, iar până la sfârşitul lui 2007 cifra radierilor nu va depăşi 2.000“, a afirmat, la rândul său, Gheorghe Celea, directorul ORC Dolj.

 

Cheltuieli pentru siguranţa muncii

 

Este posibil ca efectele primului an de UE să se vadă mai târziu, când consecinţele aderării vor putea fi cuantificate. Peste condiţiile de până acum mai apare una. Astfel, în următorii ani, IMM-urile vor fi obligate să investească între 150 şi 300 de euro pentru fiecare angajat, pentru a îndeplini cerinţele legate de sănătate şi securitate la locul de muncă, potrivit Planului Naţional de Acţiune al Inspecţiei Muncii pe perioada 2007-2012. Acest plan cuprinde paşii pe care inspectoratele teritoriale de muncă şi angajatorii trebuie să-i urmeze pentru a reduce riscurile de boli profesionale sau de accidente la locul de muncă.

Estimările arată că pe ansamblul economiei sunt necesare investiţii cuprinse între 600 de milioane şi 1,2 miliarde de euro. Spre exemplu, investiţiile sunt necesare pentru sisteme de ventilaţie pentru fum, praf şi vapori, pentru înlocuirea maşinilor învechite cu unele noi care să reducă riscurile de accidente, dar şi pentru modernizarea instalaţiilor electrice, folosirea de schele metalice în construcţii, precum şi pentru crearea de spaţii sigure de depozitare a substanţelor periculoase. Potrivit statisticilor, 99,7% din agenţii economici din România sunt IMM-uri, iar peste 56% din accidentele de muncă au loc la aceşti angajatori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS