23.6 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024

Vot în ceaţă

Pierdut printre buletine de vot stufoase şi cuvinte necunoscute cum ar fi „vot uninominal“ sau „referendum“, electoratul din sudul judeţului a găsit cu greu secţiile de votare din şcoli, cămine culturale sau primării din cauza ceţii dense care nu s-a ridicat toată ziua.

Cu toate că unii doljeni de la ţară au ţinut morţiş să-şi îndeplinească îndatoririle de cetăţeni şi au mers la vot prin frig şi ceaţă, oamenii nu au ştiut ce semnificaţie au avut alegerile de ieri. Alegeri europarlamentare sau referendum pentru votul uninominal, ambele ar fi trebuit să le aducă „pensii mai mari“, „mâncare la copii“ sau „trai mai bun“. Unii alegători care au trecut pe la secţiile organizate pentru alegerile pentru Parlamentul European au „ratat“ sălile unde trebuia să voteze pentru referendum pentru că fie nu au fost îndrumaţi de organizatori, fie nu au observat şi cea de-a doua sală, de cele mai multe ori, nemarcată. „Votarăm cu toată lumea, ca să fie bine. Nu ştim noi ce o fi cu alegerile astea, da’ trebuie să votăm“, a spus un grup de femei care au ieşit vesele de la una din secţiile de votare din comuna Perişor.

Referendumul, „sabotat“ de europarlamentare

În săli, alte bătrâne s-au jucat cu nervii observatorilor, întrebându-i dacă e bine cum au votat şi arătându-le victorioase buletinele de vot ştampilate. Altele nu au mai reuşit să împăturească buletinele primite şi le-au mototolit atunci când le-au introdus în urnă. Vestea că trebuie să treacă pe la două secţii de votare nu a ajuns şi la urechile sătenilor din Perişor, ieri-dimineaţă pentru referendum votând doar 80, faţă de 180 care au pus ştampila pentru europarlamentare. Alţii, mai informaţi, au întrebat în stânga şi în dreapta unde e sala pentru al doilea vot. „Eu ştiu că trebuie să votez de două ori azi. Unde mă duc ca să votez referendumul lui Băsescu, că nu scrie nicăieri aici“, a spus un alegător din Perişor.

Primarii, paznici la alegeri

Pentru alegătorii nehotărâţi, în comună a existat tot timpul un om gata să le răspundă la întrebarea cetăţeanului turmentat: eu cu cine votez? Postaţi strategic în faţa secţiilor de votare, primarii au făcut uneori şi pe taximetriştii pentru confortul electoratului. „Ne-au adus cu maşinile din Rastu Nou, că domnu’ primar are grijă de noi şi noi o să avem grijă de dânsu’. Europarlamentarii ăia să vină şi pe la noi să ne aducă mâncare la copii, că n-avem, suntem săraci“, a spus Aneta Dudea din Rastu Nou, în timp ce primarul Iulian Silişteanu „supraveghea“ din faţa secţiei de votare activitatea de pază şi protecţie a poliţiştilor. Şi primăriţa din Perişor, Mariana Chipirlin, a vegheat la buna desfăşurare a alegerilor din comună în timp ce saluta politicoasă oamenii care veneau la vot. „Aştept responsabilul de zonă de la partid. Ce, nu am voie să stau aici? Nu influenţez oamenii, ei vin şi stau de vorbă cu mine. Mă salută şi trebuie să le răspund. Plec imediat ce vine responsabilul“, a spus Mariana Chipirlin. Şi în secţia de votare, aleşii locali au supravegheat votul, arătând cu degetul către primăriţa care îşi aştepta şeful de partid tocmai în faţa secţiei de votare.

La Polul Nord, în secţia de votare

Nici membrii comisiilor din secţiile de votare nu au avut o zi prea uşoară, unii dintre ei fiind nevoiţi să stea în frig sau în fumul degajat de sobele defecte. În timp ce membrii unei comisii de la Radovan au dârdâit peste 12 ore într-o încăpere neîncălzită din Căminul Cultural, în Rast membrii unei comisii s-au afumat la propriu de la o sobă care nu a mai fost folosită de mai mulţi ani.

Intrare doar pe bază de certificat de căsătorie

Şi reporterii GdS au avut parte de surprize în ziua alegerilor. Din exces de zel sau poate din alte cauze, preşedintele unei secţii de votare din Măceşu de Jos, în acelaşi timp şi secretar al primăriei, a ţinut morţiş să le închidă uşa în nas ziariştilor, pe motiv că nu aveau certificat de căsătorie care să dovedească exact că numele de pe acreditare, legitimaţia de presă şi cel din buletinul de identitate aparţin uneia şi aceleiaşi persoane. „Nu mă luaţi dumneavoastră peste picior, că nu aveţi acte în regulă! Arătaţi-mi certificatul de căsătorie, că nu ne luăm aici după legitimaţii“, a spus Dumitru Pantalia.

Accident în faţa secţiei de votare

Cu amintiri neplăcute din ziua alegerilor vor rămâne şi preşedintele unei secţii de votare din Dăbuleni şi observatorul acreditat aici. Maşinile acestora, parcate în faţa secţiei de votare, au fost făcute zob de un şofer grăbit. Ziua de votare din Dăbuleni a fost presărată şi cu scandaluri de partid, liderii locali acuzându-se reciproc de taximetrie electorală. Pentru oamenii de rând, alegerile de ieri au decurs la fel ca şi până acum. Invocând tradiţia de familie, Constantin şi Viorica Cârjan din Negoi au intrat împreună în cabina de vot, iar Oprea Vrăjitoru din Dăbuleni a plecat supărat acasă, acuzând sistemul de furt. „Mi-au furat dreptul la un vot. Trebuia să mai votez o dată azi. Baba mea e oarbă şi eu trebuie să votez în locul ei“, a spus bătrânul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII