12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de fântâni, pericol pentru sănătatea cetăţenilor

Zeci de fântâni, pericol pentru sănătatea cetăţenilor

Inspectorii sanitari atrag atenţia cetăţenilor asupra faptului că apa din mai multe fântâni din judeţul Gorj nu este potabilă şi dăunează sănătăţii. Aceştia au efectuat mai multe controale şi au prelevat zeci de probe.

GORJ. Inspectorii din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) Gorj au prelevat până în prezent probe de apă din peste 86 de fântâni publice aflate pe raza judeţului Gorj. Analizele de laborator au arătat că apa din 18 fântâni nu este potabilă, pentru că are un conţinut mare de azotaţi, substanţe toxice care pot fi fatale mai ales pentru sugari. Cele 18 fântâni au fost închise şi vor fi igienizate. Inspectorul-şef al ISS Gorj, Nicolae Dineaţă, spune că acţiunea de prelevare a probelor de apă din fântânile publice este continuată şi în această săptămână: „Precipitaţiile căzute în ultimele zile ar putea afecta apa din fântânile publice aflate pe raza judeţului Gorj. Pentru a depista riscul la care sunt supuşi consumatorii am decis să continuăm această acţiune şi, acolo unde se vor înregistra probleme, vom lua măsurile urgente astfel încât să nu existe pericol de îmbolnăvire a populaţiei“.

Unii cetăţeni nu înţeleg riscurile la care se expun

Oamenii din mediul rural continuă să consume apă din fântâni, chiar dacă ar putea avea urmări grave asupra sănătăţii. „Am auzit că dacă are microbi ne îmbolnăvim, dar până acum nu s-a întâmplat nimic. O fierbem şi noi dacă o fi ceva şi tot o bem. Ce să facem, de unde să luăm apă bună de băut“, a afirmat o femeie din Preajba, unde inspectorii sanitari au depistat o fântână care conţine azotaţi. Fântâni cu astfel de probleme se mai găsesc în Teleşti, Bumbeşti Jiu, Baia de Fier. Potrivit şefului ISS Gorj, Nicolae Dineaţă, aceste fântâni trebuie dezinfectate, astfel încât riscul de îmbolnăvire să fie redus. „Oamenii trebuie să înţeleagă că există pericolul de îmbolnăvire dacă beau apă din fântânile cu azotaţi. Mai ales pentru sugari este fatală, dacă prepară laptele cu apa din fântânile respective. Din cele care sunt neconforme bacteriologic, dar nu conţin azotaţi, apa poate fi consumată numai după ce este fiartă“, a declarat Nicolae Dineaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS