5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalExamenele, la final de sezon

Examenele, la final de sezon

Peste şase mii de absolvenţi au pus punct sâmbătă vieţii de licean. Pe unii, dosariada i-a scăpat de emoţiile admiterii şi acum nu îi aşteaptă decât o vară plină de distracţii şi relaxare la malul mării. Alţii se pregătesc de un nou şir de examene ale admiterii la facultate, iar alţii aşteaptă sfârşitul verii ca să dea fie tot bacul, fie probele pe care le-au picat la această primă sesiune.

Şi-au oprit maşinile de ultimă generaţie în faţa liceelor şi au coborât încet pentru a-şi pune în evidenţă hainele şi accesoriile de firmă, s-au apropiat de listele cu rezultatele la bac, şi-au dat jos ochelarii de soare şi s-au mândrit cu notele lor. „Sunt tare de tot, 9,85, medie de băiat deştept. Mi-am asigurat intrarea la facultate şi o maşinuţă nouă ca premiu. Să vezi ce chef facem şi dai şi tu de băut că ai luat mai mult decât te aşteptai. 8,90, eşti bun“, a spus Cosmin de la Colegiul Naţional „Carol I“. „Dacă luam peste 9 la română aveam şi eu media mai mare. Acum nu ştiu dacă o să intru la buget“, a spus cu regret Valeria. Alţi foşti liceeni au citit cu interes toate notele şi au comentat rezultatele colegilor. „Cum să ia aia mai mult decât mine când ea nici nu ştie să pronunţe bine în engleză. Dar am făcut-o la română, şi am media generală mai mare, 9,93. De abia aştept să văd cu ce iese tati când o auzi cât am luat“, a spus Denisa, de la CN „Elena Cuza“.

 

De la lacrimi la indiferenţă

 

Bacul din acest an a adus lacrimi nu doar la proba scrisă de limba şi literatura română, ci şi la afişarea rezultatelor. „M-au depunctat prea mult la română. Nu se poate să fi luat 6. Am scris destul şi profesoara a zis că este bine şi acum văd nota asta. Voi face sigur contestaţie“, a spus Alina, de la CN „Elena Cuza“. Pe alţii, media de la bac i-a lăsat indiferenţi şi, mergând pe principiul că orice lucru are o rezolvare, speră să treacă în următoarea sesiune din august. „L-am trecut la limită. 6, 6 cu felicitări, dar oricum nu mă interesează, că vreau să mă înscriu la o şcoală de arte şi meserii pe construcţii. Învăţ o meserie şi plec la muncă dincolo ca să iasă banul, nu?“, a spus Vali Puiu, de la Grupul Şcolar „Anghel Saligny“. „Am picat la română şi matematică, dar ştiam că nu am cum să trec. Mă mai prezint şi le dau încă o dată în toamnă“, a spus Petre, de la Grupul Şcolar Energetic.

 

Doljul, campion la elevi eliminaţi

 

După această primă sesiune a axamenului de bacalaureat, Doljul a fost campion la elevi eliminaţi, 10. Promovabilitatea a fost de 68,47%, cu 21 de procente mai mică faţă de anul trecut. „Din cei 6.489 de elevi înscrişi, 143 au absentat, 4.346 au promovat, iar 1.991 au fost respinşi, dintre aceştia 28 nu au promovat examenul pentru că au obţinut media generală 5 şi nu 6, adică au luat la toate probele note de 5. La sesiunea din august lor li se vor echivala notele şi pentru a promova va trebui să dea examen la o singură disciplină la alegere. Zece elevi au fost eliminaţi din examen pentru fraudă, unul la probele orale, iar nouă la probele scrise. Doljul a fost judeţul cu cel mai mare număr de eliminaţi, ceea ce denotă că supraveghetorii şi membrii comisiilor au dat dovadă de seriozitate şi şi-au făcut treaba. Cu toate că promovabilitatea este de 68,47%, acest lucru atestă realitatea, pentru că am avut şi unităţi de învăţământ unde au promovat toţi candidaţii, dar şi unităţi unde nu au promovat decât foarte puţini sau nici unul“, a explicat prof. Gianina Chirigiu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

 

11 medii de zece

 

Unităţile de învăţământ cu promovabilitate de 100% au fost CN „Fraţii Buzeşti“ şi Seminarul Teologic Ortodox Craiova, urmate de CN „Carol I“ şi CN „Elena Cuza“ cu peste 99%, la cele două colegii fiind câte un elev care a picat examenul. CN „Nicolae Titulescu“ şi Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“ au avut o promovabilitate de 97%, în timp ce la coada clasamentului se află Grupul Şcolar Agricol Dăbuleni, GSA Băileşti, GSA Malu Mare, Liceul Teoretic Amărăştii de Jos, Grupul Şcolar Industrial Pleniţa, cu promovabilitate între 0 şi 16%. Au fost şi 11 absolvenţi de liceu care nu numai că au promovat bacul, dar au şi obţinut 10 pe linie. Cinci dintre ei sunt de la CN „Carol I“, trei de la CN „Fraţii Buzeşti“ şi trei de la CN „Elena Cuza“. Alţi 1.415 candidaţi au obţinut note între 9 şi 9,99, 1.507 între 8 şi 8,99 şi 1.042 între 7 şi 7,99. „Cele mai mici note s-au obţinut la limba şi literatura română, disciplină la care au fost şi cei mai mulţi picaţi, dar şi cei mai mulţi concurenţi, deoarece absolvenţilor de liceu din acest an li s-au adăugat şi cei care nu au reuşit să treacă examenul la limba şi literatura română în anii trecuţi. În fiecare an, cei mai mulţi candidaţi respinşi sunt la această probă“, a precizat Gianina Chirigiu.

Din cele 20 mii de lucrări scrise, 1.500 au fost contestate, iar acestea vor fi recorectate în alt judeţ. Rezultatele finale ale primei sesiuni a examenului de bacalaureat se vor afişa marţi, 10 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII