28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSolidaritate pe jumătate în Dolj

Solidaritate pe jumătate în Dolj

Doljul ar putea pierde fonduri europene de peste 70 de miliarde de lei vechi pentru modernizarea drumurilor din cauza birocraţiei impuse de autorităţile centrale.

În 2005, după inundaţiile care au răvăşit judeţul Dolj, guvernul a alocat pentru refacerea infrastructurii calamitate aproximativ 144 de miliarde de lei vechi, bani care au fost folosiţi în întregime pentru reabilitarea unor drumuri afectate. În 2006, oficialii europeni au propus autorităţilor române returnarea banilor cheltuiţi pe refacerea infrastructurii printr-un fond de întrajutorare special constituit pentru a limita efectele inundaţiilor din ţările membre ale Uniunii Europene, numit „Fondul Solidaritatea“. Drumul până la fondurile în valoare totală de 71 de milioane de euro alocate României este pavat, după cum au constatat autorităţile doljene, cu multe solicitări şi documente care să certifice modul în care au fost cheltuiţi banii la vremea respectivă. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a declarat că actul normativ care reglementează modul în care pot fi obţinute sumele este mai strict decât o cer regulile Uniunii Europene, ajungându-se la situaţia în care, pentru a respecta cerinţele autorităţilor centrale, a fost trimisă la Bucureşti o maşină cu documente, cu fiecare dosar de lucrare în parte. „Aceste lucrări au făcut obiectul a cinci controale. S-au strâns atâtea documente pe care ni le cer încât a trebuit să le trimitem cu o dubiţă la Bucureşti. După ce le-am trimis, ne-a venit adresă că trebuie să le traducem în engleză pe toate. Apoi am trimis un grup de oameni de la noi la Bucureşti să stea să vadă ce mai trebuie pentru ca documentele să fie în regulă şi a trebuit să scrie pe fiecare pagină trimisă titlul proiectului. Ne punem singuri piedici“, a spus Prioteasa.

70 de miliarde s-ar putea duce pe apa sâmbetei

Şi cum kilogramele de documente nu ar fi fost de ajuns, autorităţile judeţene s-au lovit de o nouă problemă, din care s-ar putea să iasă doar cu jumătate din suma promisă de la Bucureşti. Legislaţia prevede ca, pentru a obţine banii, autorităţile locale să prezinte documente vizate de prefect, preşedintele consiliului judeţean şi de Inspectoratul Judeţean în Construcţii. Potrivit preşedintelui CJ, doar jumătate din lucrări, în sumă de aproximativ 70 de miliarde de lei, au fost vizate de inspectori, celelalte nefiind vizate pentru că la momentul repectiv nu ar fi fost nevoie de semnătura lor. „Documentele au fost semnate de mine, de prefect, iar Inspectoratul în Construcţii a semnat doar pentru lucrările la care a fost, pentru cele pe care nu le-a verificat refuzând să semneze. Totul este birocraţie pentru că nici nu era nevoie atunci de semnătura celor de la inspectorat“, a spus Prioteasa.

Enescu: „Nu se poate să ne cheme după un an să semnăm“

Şi şeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii îi dă dreptate oficialului doljean, spunând că protocolul prin care avizul a devenit obligatoriu a apărut abia la un an după inundaţii. Gheorghe Enescu a declarat însă că nu va semna documentele pentru că inspectorii nu au de unde să ştie cum a fost reabilitat un drum atât timp cât nu au fost chemaţi să constate situaţia lucrărilor în nici o fază.  „La aproape un an de la inundaţii a apărut un protocol care cerea avizul inspectoratului. Protocolul a apărut târziu. Oricum, trebuia să ne fi anunţat măcar de existenţa acestor lucrări de reabilitare ca să putem trimite inspectori în teren să facă o constatare. Dar nu se mai poate acum ca la mai bine de un an să ne cheme să semnăm pentru ceva, dacă noi nu am fost acolo. Cum pot eu să ştiu cât balast s-a turnat acolo acum un an?“, a spus Enescu.

Se preconizează schimbarea legislaţiei

Conducerea executivă a judeţului e hotărâtă să rezolve situaţia printr-o discuţie cu ministrul dezvoltării regionale, Laszlo Borbely. Ion Prioteasa a declarat că în urma expunerii situaţiei către demnitar, acesta a precizat că are în vedere modificarea legislaţiei. „Am vorbit cu ministrul Laszlo Borbely şi i-am explicat care este situaţia. Mi-a spus că sunt şi alte localităţi în această situaţie şi se pregătesc să scoată din ordonanţa de urgenţă avizul de la Inspectoratul în Construcţii“, a spus Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS