5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPacienţii fierb în saloane

Pacienţii fierb în saloane

În timp ce medicii nu mai prididesc cu sfaturile pentru caniculă, bolnavii internaţi la Spitalul de Urgenţă Craiova zac în saloanele supraîncălzite, fără nici o protecţie împotriva căldurii sau razelor soarelui.

Bolnavii internaţi fierb în zăpuşeala din saloane. Instinctul de supravieţuire îi determină pe cei mai inventivi să apeleze la diverse metode de răcorire. Cei mai puţin pudici stau la bustul gol, în timp ce uşile şi ferestrele saloanelor sunt în permanenţă deschise, iar ziarele se transformă în evantaie.

„Să ne bage măcar un ventilator“

În ultimele trei zile, temperatura din saloane a depăşit consecvent 35 de grade Celsius, creând disconfort bolnavilor. „Doctorii îţi spun că nu e bine să stai afară la amiază ca să nu faci insolaţie şi să te fereşti de căldură dacă eşti cardiac. Dar aici, în spital, doctorii nu mai respectă nici una din regulile astea. Este o căldură insuportabilă! La ferestre nu avem nici măcar o perdeluţă, iar la amiază soarele bate direct în saloane“, a spus Gheorghe Buluceanu, un pensionar din Craiova. Are 80 de ani şi face faţă cu greu căldurii din salon. Şi-a dat jos cămaşa de pijama, iar dintr-un ziar tocmai îşi confecţiona un evantai.
Un coleg de salon se ruga în zadar de asistente: „Ziceţi-le, domne, să ne bage măcar un ventilator, că murim aici!“.

Scapă cine poate

Anul trecut, bolnavii se descurcau punând cearşafuri la ferestre. Acum, lenjeria de pat nu mai poate fi folosită pentru că toată tocăria a fost înlocuită, iar de ferestrele noi din PVC cu geam termopan bolnavii nu mai pot să agaţe cearşafurile. Cei care zac în saloane au început să-i cam invidieze pe colegii lor de suferinţă care sunt duşi în sala de operaţie, măcar acolo au aer condiţionat.
Totuşi, pacienţii care se pot ţine pe picioare îşi pot găsi scăparea pe canapelele din holul spitalului sau refugiindu-se în curte, la umbră.

Căldura dăunează grav pacienţilor

Medicii simt şi ei zăpuşeala din saloane şi recunosc că dăunează grav sănătăţii pacienţilor, dar spun că numai conducerea spitalului ar putea schimba ceva. „Pacienţii cu suferinţe cerebrale au probleme cu tensiunea, nu ştiu cum mai suportă şi căldura din saloane“, susţine dr. Alexandru Cameniţă, şeful Clinicii de neurochirurgie.
Problema este cunoscută de mulţi ani şi de mai-marii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj, dar nu s-a făcut nimic. Actualul director executiv al ASP Dolj susţine, la rândul lui, că este o problemă care îl depăşeşte. „Este o problemă serioasă, dar, deocamdată, nu avem nici o soluţie. Anul trecut ne-am gândit să utilăm fiecare salon cu instalaţii de aer condiţionat, dar am renunţat pentru că  reţeaua electrică a spitalului nu ar fi rezistat“, a spus prof. dr. Dan Gabriel Mogoş.
În ultimă instanţă, strategia anticaniculă prevede ca bolnavii să fie protejaţi cu cearşafuri ude la ferestre – dacă angajaţii spitalului vor găsi o modalitate să le monteze fără să găurească tocăria de PVC.
În lipsa unei soluţii, situaţia ar putea deveni dramatică pentru bolnavi în lunile iulie şi august, când sunt anunţate temperaturi care vor depăşi 40 de grade Celsius la umbră.

Aer condiţionat 

Spitalul de Urgenţă Craiova are instalaţii de aer condiţionat doar în câteva saloane, în blocurile operatorii şi în aripa de clădire în care este amplasat sediul conducerii administrative. Instalaţiile de aer condiţionat din saloane au fost achiziţionate din sponsorizări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII